Ερώτηση, προκειμένου να πληροφορηθεί το ύψος των εσόδων από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην ΥΦΕΘΑ και βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης, ζητώντας να πληροφορηθεί τα στοιχεία αυτά από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.

«Ως γνωστόν, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πώληση, ανταλλαγή ή μίσθωση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα έσοδα από αυτήν τη διαδικασία διατίθενται υποχρεωτικώς για την κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών του εκάστοτε Γενικού Επιτελείου από το οποίο προέρχεται το αξιοποιούμενο υλικό» δήλωσε ο Θ.Δαβάκης μετά την κατάθεση της ερωτήσεώς του, για να προσθέσει: «Με δεδομένη, λοιπόν, την προοπτική της αξιοποίησης του μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού για την κάλυψη τρεχόντων εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες ο κ. υπουργός έχει μέχρι σήμερα προβεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης πλεονασματικού υλικού και το ύψος των εσόδων που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει».

Θυμίζουμε ότι αναφερόμαστε στο άρθρο 107 του Ν. 3978/2011, έτσι όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του Ν. 4407/2016, που δίνει το δικαίωμα στο ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει σε πώληση, ανταλλαγή ή μίσθωση επιχειρησιακά μη αναγκαίου στρατιωτικού υλικού, ενώ στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου, πλέον του ανώτατου ορίου των πιστώσεών του και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Γενικού Επιτελείου στο οποίο ανήκει ο εν λόγω εξοπλισμός.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και χρήζουν αντιστοίχων απαντήσεων – πάντα κατά τον κ.Δαβάκη – είναι τα εξής:

1)Πόσες συμβάσεις αξιοποιήσεως μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού έχουν ολοκληρωθεί ως σήμερα;

2)Ποιο το συνολικό ύψος των σχετικών εσόδων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ;

3)Πόσες συμβάσεις αξιοποιήσεως μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαδικασία συνάψεως αυτών με διακρατικές συμφωνίες, βάσει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών, με ανοικτό ή κλειστό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με διαπραγμάτευση με προηγούμενη δημοσίευση προκηρύξεως ή με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκηρύξεως;

4)Για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις (ολοκληρωμένες και υπό σύναψη), τι ημερομηνία φέρει η απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με την οποία το σχετικό υπό αξιοποίηση υλικό χαρακτηρίζεται ως «μη επιχειρησιακά αναγκαίο»;