Ο εξωγήινος έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Το παράδειγμα που έφερε χθες στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μονοπώλησε το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών αμέσως μετά την κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου, με αποτέλεσμα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι όποιες διαφοροποιήσεις υπήρξαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλη περίπτωση, παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, αυτές οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών  της αριστεράς θα είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ. Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι στην κυβέρνηση γνώριζαν από τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχουν βουλευτές που για διάφορους λόγους δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί έγινε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής για να μειωθούν οι διαφωνούντες, όπως και τελικά έγινε. Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμα ότι σε δεύτερη μοίρα πέρασε και η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με το στίγμα που θέλει να αφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα πίσω της τείνει να γίνει πρόβλημα για την κυβέρνηση.  

Ο τελικός απολογισμός, πάντως, ήταν θετικός για την κυβέρνηση, ισχυρίζονται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης χωρίς στην πραγματικότητα να της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέκκλινε από τις θέσεις του ενώ και  οι ΑΝΕΛ δεν εγκατέλειψαν τις απόψεις τους και τους δικούς τους ψηφοφόρους.  

Εντωμεταξύ, σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λάρισα όπου θα κλείσει τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας στη Θεσσαλία, που ξεκίνησε χθες με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  

Η συζήτηση που γίνεται και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον καλύτερο σχεδιασμό και την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου τα εργαλεία αυτά να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός μοχλός για τη μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποίησει την παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ορατή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης, «το πέρασμα στην εποχή της βιώσιμης ανάκαμψης πρέπει να βρει τη χώρα έτοιμη, ικανή να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, χωρίς τις αντιφάσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Και, το κυριότερο, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές για τη δίκαιη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας. 

Τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο.

Πιο συγκεκριμένα:  

-Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.  

-Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική με ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο.  

-Υποδομές, περιβάλλον, τουρισμός και διαχείριση υδατικών πόρων με ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.  

-Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία με ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη.  

-Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια Ράνια Αντωνοπούλου και την αναπληρώτρια Θεανώ Φωτίου.  

-Παιδεία, Έρευνα και οικονομία της γνώσης με ομιλητές των υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή Κώστα Φωτάκη.  

Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με τη σύσκεψη για τη σύνοψη και τα συμπεράσματα του συνεδρίου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όλων των υπουργών που μετείχαν στις εργασίες του και το σύνολο των παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλους τους βαθμούς.  

Τις εργασίες του συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.