Την πρόθεσή της να καταψηφίσει την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη. Πρόκειται για το πρώτο ηχηρό εσωκομματικό χτύπημα προς την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Νίνας Κασιμάτη δεν έπιασε το «μασάζ» του Μαξίμου προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία της στη Βουλή αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, για το οποίο σημείωσε ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα και θα έπρεπε να γίνει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα αυτό.

Από την αρχική της τοποθέτηση η κ. Κασιμάτη, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και πριν, φανέρωσε και τις προθέσεις της, τις οποίες ξεκαθάρισε καταλήγοντας ρητά ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία.  

«Η τροπολογία με την τροποποίηση που φέρατε έγινε χειρότερη» τόνισε η κ. Κασιμάτη, ενώ προέβαλε ενστάσεις για το θέμα των χρονικών προσδιορισμών. Ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις και να κρατηθεί στην άκρη η μεταβατική διάταξη που αφορά τις υποθέσεις αυτές. «Πετάμε το μπαλάκι στους δικαστές, που είναι μια υπόθεση καθαρά πολιτική» σημείωσε η κ. Κασιμάτη, ενώ υπογράμμισε: «Είχαμε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα να μην υπάρξει νέα ρύθμιση μέχρι να γίνει εκτενής και πολυμερής συζήτηση για το βέλτιστο αποτέλεσμα». Τόνισε επίσης πως «υπάρχει μείζων λόγος να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί με τα ζητήματα αυτά». Η ίδια εξήγησε πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και πως «δεν συνιστούν αρχή συμμόρφωσης οι αποφάσεις». Η κυρία Κασιμάτη αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ισλαμικού Συμβουλίου του περασμένου Ιουλίου που αναφέρεται σε «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στη χώρα μας, ενώ στηλίτευσε τη στάση της Ελλάδας να μην αντιδράσει όταν το επίμαχο ψήφισμα «παραπέμφθηκε στην επιτροπή ισότητας της Ε.Ε. για να ληφθεί υπόψη στη σύνταξη ερωτηματολογίου».