Βέβαιος ότι στο ζήτημα του Ελληνικού ακολουθήθηκε ο σωστός δρόμος, καθώς σε περίπτωση προσφυγών η επένδυση θα μπορούσε να μπει σε περιπέτειες, δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης. Ο ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η ΔΕΗ πρέπει να πάρει πίσω από τη ΡΑΕ τα 300.000.000 ευρώ, ενώ, όταν ερωτάται για τις αδυναμίες της κυβέρνησης, προτάσσει την «αδυναμία» στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Κύριε υπουργέ, η ΡΑΕ σάς έχει εισηγηθεί ότι η ΔΕΗ πρέπει να λάβει για τις ΥΚΩ 360.000.000. Με ποιο κριτήριο θα λάβετε απόφαση; Πώς θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τόσα χρήματα;
Κριτήριο θα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά της η ΔΕΗ και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά.

Και την πίτα στο χέρι και τον σκύλο χορτάτο; Πώς θα γίνει;
Επειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον επιμερισμό αυτού του ποσού σε βάθος πενταετίας. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προτείνει κλιμακωτή εξόφληση και παράλληλα περιόρισε σημαντικά την οφειλή. Αντιμετωπίζουμε, δε, οριστικά το πρόβλημα, προωθώντας βιώσιμες λύσεις για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο της Κρήτης και των Κυκλάδων και πρωτοβουλίες όπως αυτή με την Κομισιόν για τα ενεργειακά νησιά θα περιορίσουν τις χρεώσεις ΥΚΩ. Σταδιακά οι λογαριασμοί θα «ξεφουσκώνουν», καθώς θα αποδίδουν οι σημερινές επενδύσεις.

Ιδιωτικοποίηση μονάδων παραγωγής ρεύματος. Πόσο «αριστερή» είναι αυτή η πολιτική;
Ευρωπαϊκή εναρμόνιση. Η χώρα μας τηρεί το δίκαιο που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Υλοποιούμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στους λιγνίτες. Συνεργαζόμαστε με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με την οποία έχουμε συμφωνήσει σε κάποιες γενικές αρχές που διασφαλίζουν τον στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά. Τόσο η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου όσο και η διασφάλιση της στρατηγικής θέσης μιας επιχείρησης με ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου είναι οι αναμενόμενες επιλογές από μια αριστερή κυβέρνηση.

Μεγάλες πολυεθνικές -οι ExxonMobil και Total- ζήτησαν δύο περιοχές για έρευνα στην Κρήτη. Πόροι πόσης αξίας είναι εκμεταλλεύσιμοι; Πού βρίσκεται η προκήρυξη του διαγωνισμού; Σχεδιάζετε νέο γύρο παραχωρήσεων;
Τέτοιου εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις γεωτρήσεις. Εμείς δεν μοιράζουμε δισεκατομμύρια στον αέρα για λόγους εντυπώσεων. Ολα λοιπόν θα γίνουν βήμα-βήμα, για να έχουμε έγκυρα στοιχεία. Σχετικά με τον διαγωνισμό, έχουν εκδοθεί τα ΦΕΚ από το καλοκαίρι και περιμένουμε να δημοσιευθεί επίσημα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Από την ημέρα εκείνη θα τρέχει ο διαγωνισμός για 90 ημέρες, μέσα στις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για τα υπόλοιπα 17 θαλάσσια Οικόπεδα που έμειναν στα αζήτητα από τον προηγούμενο διαγωνισμό σε Κρήτη και Ιόνιο, επεξεργαζόμαστε εκ νέου τα υπάρχοντα σεισμικά δεδομένα, σε συνδυασμό με νέες σεισμικές έρευνες που θα γίνουν. Στόχος μας να επαναπροκηρύξουμε αυτές τις περιοχές με διαφορετική δομή.

Ποιος από τους εκπροσώπους των «θεσμών» σάς είναι ο πιο συμπαθής;
Δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιον επιλέγοντας έναν άλλον.

Ας πάμε, όμως, στο Ελληνικό. Τι δεν έγινε νωρίτερα και έπρεπε να φτάσουμε μέχρι εδώ για να απεμπλακεί η επένδυση;
Σημασία, νομίζω, έχει τι έγινε με το Ελληνικό: Πλέον έχουν αποσαφηνιστεί κρίσιμες θεσμικές πτυχές της επένδυσης και άρα έχει ενισχυθεί σημαντικά η ασφάλεια δικαίου στην οποία μπορεί να υπολογίζει ο επενδυτής. Από την πλευρά μας έγιναν όλα τα βήματα σωστά, σύμφωνα με τον Ν. 4062/2012 για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Εχουν υπογραφεί και έχουν προχωρήσει όλα όπως έπρεπε. Ταυτόχρονα, έχουμε για πρώτη φορά την υποβολή του σχεδίου από την πλευρά της επένδυσης. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, παρά τον θόρυβο, να προχωράει με σταθερά και ουσιαστικά βήματα, αποφεύγοντας βιαστικές κινήσεις που ενδεχομένως υποκρύπτουν αστοχίες, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις, π.χ. εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η αδυναμία της; Εκτός αν εκτιμάτε ότι δεν έχει…
Η κυβέρνηση έχει «αδυναμία» στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και δεν το κρύβει.

Συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ ή Κεντροαριστερά μετά τις εκλογές;
Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής και των επόμενων εκλογών. Οι πολίτες με τις επιλογές τους θα δείξουν τον δρόμο, όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Θα ψηφίζατε Κρητικό υποψήφιο στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς;
Με την ίδια λογική θα έπρεπε να επιλέξω τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό; Αυτό που έχει σημασία σε μια τέτοια επιλογή είναι η πολιτική ατζέντα. Εύχομαι ο νέος αρχηγός να αποσυνδέσει τον χώρο από το πολιτικό άρμα της Δεξιάς, να προχωρήσει σε πειστικές τομές και να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, που αναζητούν συγκλίσεις με την Αριστερά.


«Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα»

Ποιο μεγάλο project πιστεύετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα που θα φύγετε από το υπουργείο Ενέργειας;
Ολοκληρώσαμε ήδη σημαντικό έργο τον τελευταίο χρόνο. Θα χώριζα τις παρεμβάσεις μας σε δύο μεγάλες κατηγορίες: θεσμικές και προώθηση κρίσιμων έργων. Μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, η υπογραφή των συμβάσεων για τα χερσαία οικόπεδα υδρογονανθράκων, η αδειοδότηση έργων αιολικών πάρκων που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, η απόδοση για πρώτη φορά τέλους ΑΠΕ σε νοικοκυριά, καθώς και ο νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό. Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα και θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για τις ενεργειακές κοινότητες, το λατομικό νομοσχέδιο, το Κτηματολόγιο. Προκηρύξαμε δύο νέους διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο, έχουμε σε εξέλιξη τις μεγάλες αλλαγές στην ηλεκτρική αγορά με το target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ετοιμάζουμε τον Εθνικό Μακροχρόνιο Σχεδιασμό, εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων Κρήτης και Κυκλάδων και την προώθηση διεθνών διασυνδετηρίων αγωγών.

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσιγουρή στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου