Σε εσωκοµµατικό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται στη Ν∆ η ψηφοφορία της ρύθµισης που έφερε η κυβέρνηση για το δικαίωµα αλλαγής φύλου από τα 15 χρόνια, με τη συγκατάθεση των γονέων. Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών -περίπου οι 60 στους 76- αρνούνται να την ψηφίσουν. Οι προερχόµενοι από την περιφέρεια επικαλούνται κώλυµα λόγω των συντηρητικών κοινωνιών που εκπροσωπούν αλλά και των πιέσεων που δέχονται από τους µητροπολίτες των εκλογικών τους περιφερειών. Επίσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «S», δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός βουλευτής που να είναι θετικός. Πιο χαλαροί εµφανίζονται να είναι οι βουλευτές της Α’ και Β’ Αθήνας.

Ειδικότερα, θετική εξαρχής ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, στη λογική ότι η Ν∆ είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόµµα. «Η αλλαγή φύλου δεν είναι µεταδηµότευση για να γίνει µε υπεύθυνη δήλωση του ν. 105» σχολίασε ο Κώστας Τασούλας. Ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, παρακολουθεί µε ενδιαφέρον όλες τις απόψεις. Σηµειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκαν την Πειραιώς εκπρόσωποι των φορέων των τρανσέξουαλ και των οµοφυλόφιλων, µε τα στελέχη της Ν∆ να δηλώνουν ότι αναγνωρίζει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης το δικαίωµα αυτοπροσδιορισµού του φύλου τους. Θεωρεί, όµως, ότι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις. Γι' αυτό και αναµένεται να καταψηφιστούν από τη Ν∆ τα επίµαχα άρθρα.

Στις σχετικές συζητήσεις στην Πειραιώς κατατέθηκε η άποψη να δοθεί το ελεύθερο για «ψήφο κατά συνείδηση» στο νοµοσχέδιο. Επίσης, έπεσε η πρόταση να ζητηθεί «κοµµατική πειθαρχία» από τους έχοντες έναν θεσµικό ρόλο (τοµεάρχες, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κ.ά.). Όµως και µεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιοι ανένδοτοι, όπως ο Μάκης Βορίδης. «∆εν µπορούµε να το ψηφίσουµε αυτό το πράγµα» ακούστηκε να λέει ο πρώην πρόεδρος της Ν∆ Βαγγέλης Μεϊµαράκης στους διαδρόµους της Βουλής. Ακόµη και στη Μ. Βρετανία ο πολίτης που θέλει να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου καταθέτει γνωµάτευση σε ειδική επιτροπή, δεν εναπόκειται µόνο στη βούληση του αιτούντος.

Σε άλλες χώρες ακολουθείται η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, δηλαδή ο έχων την πρόθεση να αλλάξει φύλο κάνει τη διαδικασία και επανέρχεται ύστερα από λίγους µήνες να το επιβεβαιώσει ή να το σταµατήσει εάν στο µεταξύ το µετάνιωσε. «Υπάρχει η ασφάλεια δικαίου», όπως λέει ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέλαβε χρέη εισηγητή, εν ολίγοις να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η τελική γραµµή αναµένεται να αποφασιστεί λίγο πριν από την ψηφοφορία. Μία εισήγηση είναι η καταψήφιση του συνόλου του νοµοσχεδίου, η οποία θα συνοδεύεται από ανάλυση των ενστάσεων της Ν∆ και τη δέσµευσή της ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθµιση.