Η τρίτη αξιολόγηση, τα προβλήματα που έχουν ανοίξει με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, καθώς επίσης και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Λίγες μόνο ώρες μετά τη σημαντική απόφαση του ΚΑΣ για το Eλληνικό, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση που ελήφθη, συνεδρίασε χθες με διευρυμένη σύνθεση το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί δεν έλειψαν τα γνωστά παράπονα των βουλευτών για τους υπουργούς και την επικοινωνία που δεν έχουν μαζί τους, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στο νομοσχέδιο για τον καθορισμό φύλου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διαφοροποίηση που υπάρχει από κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, καθώς η άρνησ;h τους να το ψηφίσουν δεν αναμένεται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να υποβαθμίσει τυχόν διαρροές που μπορεί να υπάρξουν στην ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας, τονίζοντας πως «κεντρικό είναι αν επί της αρχής τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν ή δεν στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ταυτότητα φύλου».

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, πριν από τη συνάντησή του με τον νέο πλανητάρχη, θα βρεθεί στις 14-15 Οκτωβρίου στο Σικάγο, όπου αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας, επενδυτές και αξιωματούχους. Στην Ουάσινγκτον θα πάει στις 17 του μήνα όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει την Τετάρτη το βράδυ στις 18 Οκτωβρίου για τις Βρυξέλλες, καθώς την επόμενη ημέρα στη βελγική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς.