Για υποκριτική στάση της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM για το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ο Νίκος Χουντής εξέφρασε την άποψη ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να επιτραπεί να γίνει κανονικά εξηγώντας πως τέτοια θέματα δεν μπορούν να λύνονται με αυταρχικό τρόπο. «Εύχομαι να μην έχουμε ακραία γεγονότα εκεί στη συνέχεια» πρόσθεσε.

«Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα φτάσουμε στο ότι θα γίνει το δημοψήφισμα, ενώ δείχνει μία ακόμη φορά το ότι, ενώ υπάρχει μία οξύτατη προσοχή της Ε.Ε. για το τι γίνεται στη Βενεζουέλα, τώρα που υπάρχει μία βίαιη καταστολή εντός της Ευρώπης, στην Καταλονία, δεν ασχολείται κανείς» συνέχισε ο Νίκος Χουντής.

Όπως εξήγησε, «ειδικά μετά τα απορριπτικά δημοψηφίσματα στην Ολλανδία και τη Λισσαβόνα, η Ε.Ε. είναι αρνητική απέναντι στα δημοψηφίσματα. Τα βλέπουν πάντα ως μία παρέκβαση που δεν τη δικαιούται ένας λαός».

Τόνισε επίσης ότι το κλίμα θα έπρεπε να ήταν να γίνει το δημοψήφισμα και να υπάρξουν συζητήσεις στην Ισπανία για τους λόγους που θέλει να φύγει η Καταλονία. «Έπρεπε να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η έκφραση της αυτοδιάθεσης του καταλανικού λαού».