Την ώρα που στην Καταλονία τα επεισόδια βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους με δεκάδες πολίτες τραυματισμένους, εντάσεις και βία από τους αστυνομικούς και με τους πολίτες να μην μπορούν ούτε να ψηφίσουν σε κάποιες περιπτώσεις, κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση. Το γεγονός αυτό είναι λογικό θα πεί η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βοζεμπεργκ, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 καθώς ακόμα η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο η ίδια καταδικάζει ξεκάθαρα την βία εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων και προσεγγίζει νομικοπολιτικά την κατάσταση που σήμερα οδηγήθηκε στα άκρα.

Συγκεκριμένα η κ. Βοζεμπεργκ είπε «αυτό το οποίο συμβαίνει στην Καταλονία πιθανότατα να ήτανε θέμα χρόνου Από τη στιγμή που ζητούσαν Ανέκαθεν την ανεξαρτητοποίησή τους επειδή έχουν Περιφερειακή κυβέρνηση και επειδή έχουν αναγνωριστεί πλέον από το Σύνταγμα της Ισπανίας ως μία Εθνική ενότητα Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα το ζητούσαν. Τώρα γιατί γίνεται τώρα δεν είμαι έτοιμη να τοποθετηθώ, αλλά σημασία έχει αυτό το οποίο γίνεται είναι συνταγματικά επιτρεπτό; Δηλαδή υπάρχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας; Η άποψή μου είναι ναι, το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν το επιτρέπει. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε να προσβληθεί, κάνω μία προσέγγιση νομικοπολιτική. Νομικά βλέπουμε ότι επίσημη κυβέρνηση Ισπανίας αντιδρά και είναι λογικό να αντιδρά αφού το κήρυξε παράνομο, τώρα βέβαια για τον τρόπο που έχει επιλέξει να αντιδράει υπάρχουν διάφορες ενστάσεις αφού Κάθε άλλο παρά Δημοκρατική είναι η αντίδραση»

Ερωτηθείς για την αντίδραση των αστυνομικών Αρχών και για την βία που ασκήθηκε στους πολίτες η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετη και συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Είμαι πολύ αντίθετη στον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση και για την βιαιότητα των ΜΑΤ. Κάθε δημοκρατικός πολίτης δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μία βία η οποία θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σκηνές αυτές δεν δείχνουν Δημοκρατική χώρα, αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον όμως πόσο αυθαίρετα μπορεί να αποφασίσει μία μερίδα των Καταλανών ότι θα πρέπει να υπερισχύσει η άποψη τους, το λέω σαν μία μερίδα, γιατί όπως τα έχετε παρακολουθήσει υπάρχει μία πρόχειρη μέτρηση ένα 49% που θέλει την ανεξαρτητοποίηση όμως το 70% των Καταλανών με βάση την ίδια μέτρηση ζητεί νόμιμο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα αυτό λοιπόν όντας μη νόμιμο γεννά τις αντιδράσεις. Είμαι κάθετα αντίθετη σε όλη αυτή τη βία που ασκείται »

 Όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί και το τι λένε οι ευρωβουλευτές των άλλων χωρών για τα σημερινά γεγονότα η κ. Βοζεμπεργκ επισημαίνει ότι «αύριο έχουμε την νομοθετική μας εβδομάδα στο Στρασβούργο και εκεί που θα πάμε εκτιμώ ότι ολόκληρη η ατζέντα θα αλλάξει εντελώς λόγω των καταστάσεων και θα κυριαρχήσει το θέμα της Καταλονίας, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όλες οι πολιτικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να πάρουν θέση σε αυτό το οποίο γίνεται τώρα σε ένα κράτος μέλος το οποίο Κάθε άλλο δείχνει παρά μία Δημοκρατική χώρα.»

Αυτό που τόνισε βασικά η κυρία βόζενμπεργκ ήταν το γεγονός ότι «Όπως και αν εκφραστεί σήμερα η αντίδραση μένει να ελεγχθεί η διαδικασία γενικότερα καθώς πρόκειται για μία παράνομη διαδικασία. Επομένως δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, αυτό είναι μία πρώτη προσέγγιση, αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι η καταμέτρηση, τη νομιμότητα των ψηφοδελτίων κτλ. Είδατε άλλωστε ότι σήμερα η Περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας είπε μέχρι και να φέρει ο κόσμος ψηφοδέλτια από το σπίτι του, αυτό αν μου επιτρέπετε, δεν είναι δημοψήφισμα, είναι μία παρωδία, μία φάρσα. Δεν πρόκειται για με διαδικασίες που χαρακτηρίζουν ένα κράτος μέλος της Ευρώπης»