Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, στην εκπομπή του Σωτήρη Ξενάκη και του Ανδρέα Παπαδόπουλου, αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους καθώς και στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου που στοχεύει στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας. 

Έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που ενισχύει την επιχειρηματικότητα των νέων και ενισχύει και την απασχόληση νέων ανθρώπων μέχρι 34 σε αυτήν τη δραστηριότητα. Εκεί χρηματοδοτούν το μη μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη έστω ενός ανθρώπου σε αυτή τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Αναλυτικά επισήμανε:

Για τα νέα προγράμματα εργασίας

Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ: Είναι πολλά προγράμματα, το τελευταίο διάστημα μέχρι να τ' ανακοινώσουμε κάναμε μια σειρά από επεξεργασίες σαν υπουργείο για μια σειρά από κατηγορίες ανέργων ή και εργαζομένων που είναι εγκλωβισμένοι σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν ή που έχουν μια έντονη παραβατικότητα. Έχουμε ένα πρόγραμμα 40 χιλιάδων δικαιούχων που εργάζονται με μπλοκάκι σε εργασίες που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία. Εκεί χρηματοδοτούμε για 18 μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη για να μετατρέψει τις συμβάσεις του αυτές με τα μπλοκάκια σε συμβάσεις μισθωτής εργασίας. Αυτό θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, είναι ύψους 150 εκατ. συνολικά, είναι μεγάλο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τους πόρους των προγραμμάτων

Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ: Αυτοί είναι ίδιοι πόροι. Είναι από τους πόρους του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα απασχόλησης. Το άλλο πρόγραμμα που κάνουμε που αφορά τη χρηματοδότηση του μη μισθολογικού κόστους το οποίο αφορά νέους που θέλουν να ανοίξουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή οτιδήποτε άλλους που έχουν μια νέα επιχειρηματική δουλειά. Είναι ένα πρόγραμμα που ενισχύει την επιχειρηματικότητα των νέων και ενισχύει και την απασχόληση νέων ανθρώπων μέχρι 34 σε αυτή τη δραστηριότητα. Εκεί χρηματοδοτούμε το μη μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη έστω ενός ανθρώπου σε αυτή τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.
Και το τρίτο που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αφορά την έννοια της προστασίας της εργασίας. Και θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση ότι πέρα από τα θέματα της ανεργίας υπάρχει και ένα νέο φαινόμενο στην αγορά εργασίας, απότοκο των προηγούμενων χρόνων που είναι αυτές οι επιχειρήσεις που είναι θερμοκοιτίδες ανεργίας, για παράδειγμα ο Καρυπίδης στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν εργαζόμενους πολλούς που είναι απλήρωτοι για 15-18 μήνες. Βγάζουμε λοιπόν ένα ειδικό πρόγραμμα για αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων που είναι αρκετές χιλιάδες, αυτό είναι με κοινοτικό χρήμα, για να παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι μια ενίσχυση οικονομική αφενός και δεύτερον να μπορούν να επικαιροποιούν και να επαναπιστοποιούν τα προσόντα τους για να μπορέσουν είτε να συνεχίσουν αν μπορεί να συνεχίσει η επιχείρηση με καλύτερους όρους, είτε να ενταχθούν σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ: Θα βγουν πολύ σύντομα, μεσα ατην επόμενη εβδομάδα όλες οι υπουργικές αποφάσεις και οι σχετικές εγκύκλιοι και από τον ΟΑΕΔ και από το υπουργείο Εργασίας. Μιλάμε περίπου για 150 χιλ. εργαζόμενους.

Αυτό που αφορά την επιχειρηματικότητα των νέων και την επιδότηση της πρόσληψης έστω ενός ανθρώπου για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυτό το θεωρώ πιο σημαντικό από όλα γιατί χτυπάει και την υπόθεση της ανεργίας.

Αναφορικά με την επερώτηση που αφορά τον κ. Κουρουμπλή

Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω δραστηριότητες, θέματα και πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργασιακών σχέσεων

Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ: Είναι το πρώτο καθαρά δικό μας νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σε κάθε άρθρο του νόμου κρύβεται μια κατηγορία εργαζομένων, ήρθε να αντιμετωπίσει καταρχήν με έναν πιο τεχνικό τρόπο το φαινόμενο της μαύρης εργασίας. Να πω ότι αυτή έχει δραστικά μειωθεί μεν αλλά σε ένα βαθμό προσπαθεί να υποκατασταθεί από την υποδηλωμένη και υπόπληρωμένη εργασία. Σε αυτό έχουμε κάνει διάφορες ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα. Το δεύτερο που ήταν πολύ σημαντικό αφορούσε στη λεγόμενη απλήρωτη εργασία, απαντούσε και στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου σε μια αμφισημία σχετικά με τα νομοθετικά πλαίσια, άρα το ρυθμίζει και αυτό, το θεωρεί βλαπτική μεταβολή και παίρνει μια σειρά από μέτρα.

Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ: Έχουμε μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητα να ελέγχουμε τους πάντες σε πραγματικό χρόνο, ακριβώς γιατί έχει πολύ περιορισμένο προσωπικό και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε 209 οργανικές μονάδες που κλείσανε του ΣΕΠΕ την πριν από εμάς περίοδο. Πάμε δηλαδή με το νέο οργανωτικό σχήμα που καταθέσαμε στην κα Γεροβασίλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο ΣτΕ θα αποκαταστήσουν αυτή τη διαδικασία της πληρότητας που θα έπρεπε να έχουμε στον ελεγκτικό μας μηχανισμό.