«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο, στο Κινηματοθέατρο Αστόρια, απαντώντας ουσιαστικά σε αυτό που είχε πει την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν ξέρω που το 'χουν βρει αυτό γραμμένο» σχολίασε, για να τονίσει: «Αυτό που εγώ ξέρω, είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς, αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας».

«Εμείς λοιπόν», υπογράμμισε, «είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρος τον τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες».

Σημείωσε ότι η Κρήτη είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε»


Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής- βιομηχανίας - τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Τόνισε ότι «η Περιφέρεια της Κρήτης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ' όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

"Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών", σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο "Δίκαιη Ανάπτυξη", "δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς".

"Για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας", τόνισε στη συνέχεια ενώ αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί, όπως είπε, τους εργαζόμενους στην Κρήτη και αφορά στην αδήλωτη εργασία και ειδικότερα στη μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι ακόμη είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σήμερα προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων - μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι "εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα", αλλά "είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον". "Δεν είμαστε με τους λογείς εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη", σημείωσε, σχολιάζοντας ότι "αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν".

Αντίθετα, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον 'Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

"Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον Περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξη του, αλλά απ' ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο Περιφερειάρχης", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εν μέσω χειροκροτημάτων.