Επαφές σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit επικαλέστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, δικαιολογώντας την απουσία του στο Λονδίνο. Όμως, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, επικαλέστηκε το απόρρητο της συνάντησης δηλώνοντας: «Δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δεν επιτρέπεται, γι' αυτό και δεν αποκάλυπτα τόσες ημέρες τι έκανα στο Λονδίνο». «Ναι, εγώ απουσίαζα. Ήμουν στο Λονδίνο. Αυτό που πήγαν να κάνω στο Λονδίνο ήταν ένα προγραμματισμένο ραντεβού για τις εξελίξεις ενόψει του Brexit.

Δεν έπρεπε να το πω αυτό όμως. Με αναγκάζετε να λέω πράγματα που δεν πρέπει. Είναι ένα θέμα λεπτό, διότι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη κάποιες λεπτομέρειες. Και δεν μπορώ να πω κάτι ακόμη παραπάνω για το ταξίδι μου στο Λονδίνο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας, που αντί να διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από την απουσία του την ώρα που «μαύριζε» ο Σαρωνικός, θόλωσε περισσότερο τα νερά...

Στον ίδιο απολογητικό τόνο, ο κ. Κουρουμπλής επιχείρησε να εξηγήσει πως το υπουργείο Ναυτιλίας δεν φέρει καμία πολιτική ευθύνη, καθώς, όπως τόνισε: «Κάνουμε έναν πόλεμο να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος. Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει την ευθύνη που έχει π.χ. το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε περίπτωση πυρκαγιών».  

Ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, ακόμη κι αν είχε ενημερώσει όλους τους φορείς νωρίτερα και είχε εκτιμήσει διαφορετικά τις διαστάσεις της δύσκολης κατάστασης. «Ας μας πει κάποιος τι θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν έγινε. Αν είχαμε ενημερωθεί πιο νωρίς τι θα είχε γίνει διαφορετικά; Αν ενημερώνονταν οι δήμαρχοι τι θα γίνονταν; Δεν έχουν καμία ικανότητα εξοπλιστική οι δήμοι. Μη λέμε παραμύθια στον κόσμο».        

Τέλος, αναφορικά με την καθυστέρηση της ενημέρωσης της EMSA, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε και τα όσα είπε χθες στη Βουλή: «Είχε διαθέσιμα πλοία αλλά πού; Αυτό που είχε στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένο και δεν μπορούσε να έρθει στον τόπο του ατυχήματος. Το πιο κοντινό στην Ελλάδα από τα 16 πλοία της είναι στη Μάλτα. Για να έρθει στην Ελλάδα θέλει 3,5 μέρες. Είναι πλοίο, δεν είναι αεροπλάνο».