Ο υφυπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για «αμοραλισμό και ανικανότητα» της ΝΔ ενώ χαρακτηρίζει «επιεική» τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, και τους χαρακτηρισμούς του. Ο κ. Κουίκ ανακοινώνει επίσης οτι η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσυνης, που ανοίγει το δρόμο για την επανεξέταση, από τα ελληνικά δικαστήρια, της λειτουργίας τουρκικών σωματείων, θα επανακατατεθεί. 

Ολόκληρη η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών:

«Άκουσα στην Βουλή τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, στη συζήτηση για την Τροπολογία για την οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατυπώσαμε τη διαφωνία μας, να ομιλεί για «πολιτική σχιζοφρένεια» και «καραγκιοζιλίκια» στη θέση και τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας και του πιστού συνεταίρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ήταν μάλλον επιεικής ο κ. υπουργός στους χαρακτηρισμούς του. Επιεικής και ο χαρακτηρισμός του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου μας Θανάση Παπαχριστόπουλος για «παιδικά παιγνίδια».

Προσωπικά θα μπορούσα να προσθέσω, ότι ο αμοραλισμός και η ανικανότητα αντιπολίτευσης εκ μέρους της ΝΔ, όπως έχει καταντήσει στα χέρια της ηγετικής της ομάδας, δημιουργεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας. Ένα κόμμα, και μάλιστα αυτό που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να μην υπερασπίζεται τις θέσεις του, αλλά να τις βανδαλίζει με μια καινοφανή αντίστροφη ισοπεδωτική λογική. Βέβαια αυτό το πρόβλημα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας δεν μας αφορά. Μπορεί να είναι και για γέλια μπορεί να είναι και για κλάματα. Η παράστασή της συνεχίζεται. Τελικά χθες, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμα δείγμα, ότι σέρνεται πλέον από τη μύτη από τους ΑΝΕΛ. Είμαστε ο εφιάλτης τους».

Ως προς την ουσία επί της τροπολογίας, ο κ. Κουίκ πρόσθεσε ότι «η τροπολογία που θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπ’ όψη τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης, έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη Θρησκευτικής και όχι Εθνικής μειονότητας. Το ΥΠΕΞ είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης όπως και οι ΑΝΕΛ με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργού κ. Κοντονή.

Στη δήλωση του καταλήγει πως «οι ανησυχούντες της γραφικής αντιπολίτευσης να είναι βέβαιοι, ότι η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι ακλόνητη. Και η ενδοκυβερνητική συνοχή απόλυτα αρραγής σε σχέση με τη κινούμενη άμμο στο εσωτερικό και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του ουραγού της που ψάχνει ηλεκτρονικό αρχηγό».