Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία αναγέννησης της Ευρώπης και της ευρωζώνης αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα στην Κέρκυρα με τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται τη συνάντηση αυτή ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Μετά μάλιστα από τις ομιλίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του Εμανουέλ Μακρόν, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του μετώπου που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί με τη Γαλλία και την Ιταλία, με σκοπό να υπάρξει δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται ως καθοριστικοί σταθμοί για τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει στο Ταλίν στις 28/9, η Σύνοδος του Νότου στη Λευκωσία στις 9-10/10 καθώς και η Σύνοδος Κορυφής στο Γκέτεμποργκ στις 17/7, όπου το θέμα συζήτησης είναι η κοινωνική Ευρώπη.

Προς την επίτευξη αυτού του στόχου -και μετά από τις συζητήσεις που είχε και με τη γαλλική πλευρά-, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει σήμερα κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Σχετικά με την 1η Διακυβερνητική Σύνοδο, σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ στην ατζέντα προς συζήτηση βρίσκεται το μέλλον της Ευρώπης και η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η ΑΟΖ και τα ενεργειακά.

Ακόμα, τις συνομιλίες θα απασχολήσουν το μεταναστευτικό, τα δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A). Επίσης, θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.