Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση μετά το επικοινωνιακό στραπάτσο που υπέστη εξαιτίας της υπόθεσης Eldorado, και ετοιμάζεται για την επενδυτική ελληνο-ιταλική συνάντηση που θα γίνει αύριο στην Κέρκυρα. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο την πρώτη επίσημη ελληνο-ιταλική συνάντηση που θα έχει ως κύριο θέμα τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών μέσα από τις επενδύσεις.

Στη συνάντηση αύτη θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάολο Τζεντιλόνι, έξι υπουργοί από κάθε πλευρά.

Πολιτικά η κυβέρνηση επιθυμεί να αναδείξει τη συνεργασία αυτή, καθώς ενισχύει τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για τη συμμαχία του Νότου. Μετά, μάλιστα, την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα και το πολιτικό άνοιγμα του Γάλλου προέδρου στις χώρες του Νότου στην Ηρώδου Αττικού, υπάρχει διάθεση για επαναφορά και ενίσχυση του αφηγήματος για τη δημιουργία κοινού μετώπου των χωρών του Νότου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ τις συζητήσεις θα απασχολήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και ο αγωγός φυσικού αερίου στην Αδριατική.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι εκτός πώλησης θα μείνουν οι υποδομές (βαγόνια, τροχαίο υλικό, σιδηροδρομικές γραμμές), ενώ η συμφωνία αφορά τα δρομολόγια και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, από ιταλικής πλευράς η συμφωνία αφορά επένδυση ύψους μισού δισεκατομμυρίου, ενώ ζητούμενο είναι η «γενναία αύξηση» των εσόδων στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει το θέμα της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς θα συζητηθεί το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή σε μια τέτοια συζήτηση, αφού μοιραία θα αναδειχθεί και το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία, το οποίο απασχολεί την ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια.