Ήταν λίγο µετά τις εθνικές εκλογές του 2012 όταν, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρµα του Π. Λαφαζάνη και άλλες ριζοσπαστικές συνιστώσες, όπως οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ξεκινούσαν ανένδοτο εναντίον της στρατηγικής της διεύρυνσης προς τον χώρο της σοσιαλδηµοκρατίας, που ακολουθούσε µε επιλεκτικές µεταγραφές και στοχευµένες συνεργασίες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας. Καλώς ή κακώς, είχαν την ψευδαίσθηση πως η εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσµα της δικής τους «αντιµνηµονιακής» ρητορείας και ως εκ τούτου έπρεπε οι θέσεις τους να γίνουν σεβαστές στα όργανα της Κουµουνδούρου και το κόµµα να µην υποστεί ιδεολογική µετάλλαξη από τους «πράσινους εισοδιστές», που εκείνη την περίοδο έβλεπαν την αριστερά ως χρυσή ευκαιρία για να ξαναστήσουν τις πολιτικές τους καριέρες από νέα βάση. Αντιµνηµονιακή αυτήν τη φορά.  

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ  

Φυσικά ο Αλ. Τσίπρας είχε άλλο σχέδιο εξαρχής και αυτό διότι γνώριζε καλά πως η αριστερά των συνιστωσών του 4% αφενός µεν δεν έφτανε αριθµητικά να διοικήσει, αφετέρου, δε, δεν διέθετε και την κυβερνητική τεχνογνωσία για να ασκήσει εξουσία. Έτσι, λοιπόν, η στρατηγική της διεύρυνσης ή, στην κυνική εκδοχή, της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν µια ιστορική αναγκαιότητα που όσο εξελισσόταν οδηγούσε στην περιθωριοποίηση των δυνάµεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και στο τέλος στο οριστικό διαζύγιο, µε την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρµας του Π. Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Μ. Γλέζου, του Ρ. Ρινάλντι και πολλών ακόµη το καλοκαίρι του 2015. Ελάχιστοι θυµούνται, βεβαίως, πως τα πρώτα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που µετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν επί προεδρίας Αλ. Αλαβάνου. Μεταξύ αυτών, το µέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλίστρια της ΕΡΤ Μαρία Φραγκιαδάκη, η οποία σήµερα βρίσκεται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι πρώτοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου ήταν µια οµάδα στελεχών που είχαν συγκροτήσει την κίνηση «Νέος Αγωνιστής», µε την οποία συνεργαζόταν και ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος που µετέπειτα έγινε και βουλευτής της αριστεράς. Από την ίδια οµάδα βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και σήµερα είναι βουλευτής η Ν. Κασιµάτη. Ένα ακόµη στέλεχος, ο Μ. Συγγελάκης, αποχώρησε µόλις ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνηµόνιο και σήµερα κινείται µεταξύ Λαϊκής Ενότητας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την τριετία 2011-2014 συντελέστηκε η µαζικότερη προσχώρηση «πράσινων» στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ και συνάµα εκδηλώθηκε η δηµόσια στήριξη στον «αντιµνηµονιακό» αγώνα του Αλ. Τσίπρα από δεκάδες συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, όπως του επί σειράν ετών προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννη, του προερχόµενου από τη ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ Ν. Φωτόπουλου, του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου, καθώς επίσης του πρώην προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη, που σήµερα θεωρείται από τους πανίσχυρους υπουργούς της κυβέρνησης. Η κριτική που δεχόταν ο Αλ. Τσίπρας από τους πολιτικούς του αντιπάλους, όταν οι προσχωρήσεις «πράσινων» στελεχών άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, ήταν πως «µαζεύει» στον περίγυρό του το βαθύ ΠΑΣΟΚ και τα «ορφανά» του Άκη Τσοχατζόπουλου. Και αυτό διότι ανάµεσα στα πρόσωπα που ο ίδιος εµπιστεύτηκε τον πρώτο καιρό, είτε αναθέτοντάς τους κομματικές αρμοδιότητες είτε αξιοποιώντας τους ως μυστικοσυμβούλους σε επίπεδο στρατηγικής, ήταν ο Αντ. Κοτσακάς, που σήμερα έχει αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, καθώς και δύο ακόμη πρώην στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουυλου, οι Β. Χωραφάς και Γ. Αγραφιώτης. Οι τελευταίοι δεν εκτέθηκαν ποτέ δημοσίως και η βοήθειά τους στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διακριτική.

Ωστόσο, οι επιθέσεις φιλίας που έκαναν ο Αλ. Τσίπρας και το δεξί του χέρι Νίκος Παππάς στον σχεδιασμό της προσέγγισης «πράσινων» στελεχών ήταν προς όλα τα πάλαι ποτέ ισχυρά συστήματα εξουσίας του κόμματος που είχε ιδρύσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, με ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ: στο ιστορικό ζεύγος του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και Λούκας Κατσέλη, στην οικογένεια του Αντ. Λιβάνη και στον γιο του Ηλία, ο οποίος και σήμερα στηρίζει το εγχείρημα της αριστεράς, στον Στάθη Παναγούλη, που εδώ και έναν χρόνο έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής, στον πάλαι ποτέ έμπιστο συνεργάτη του Α. Παπανδρέου Γ. Ρουμπάτη, που του ανέθεσε και τα καθήκοντα του διοικητή της ΕΥΠ, στον πρώην υπουργό Π. Ρουμελιώτη κ.ά.  

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ  

Επίσης σε στελέχη που ανήκαν στον στενό πυρήνα των συμβούλων του Γ. Παπανδρέου και εν συνεχεία έγιναν κορυφαίοι υπουργοί. Όπως ο Γ. Βαρουφάκης, ασχέτως εάν στην πορεία αποχώρησε με επεισοδιακό τρόπο, και ο Νίκος Κοτζιάς, σημερινός υπουργός Εξωτερικών, που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες στελέχη από το ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω». Μεταξύ αυτών, τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Άμυνας Π. Μπεγλίτη, καθώς και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γεννιά.  

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Kατάφεραν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της πρώην γραμματέως της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και επί σειράν ετών στενής συνεργάτιδας του Γ. Παπανδρέου Μ. Ξενογιαννακοπούλου, χωρίς, ωστόσο, η ίδια να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά η «μεταγραφή» παπανδρεϊκών βουλευτών και στελεχών συνεχίστηκε με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ των Μ. Μπόλαρη, Θ. Τζάκρη, Γ. Μιχελογιαννάκη, Θ. Παραστατίδη, Ο. Τελιγιορίδου, Θ. Βαρδάκη, Γ. Παπαηλιού κ.ά. Στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών συμμετείχαν οι Κρ. Αρσένης και Σοφία Σακοράφα, που αποχώρησε μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το μνημόνιο, και ο καθηγητής Κ. Χρυσόγονος. Επίσης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από τους πιο ισχυρούς υπουργούς, είναι και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επίσης έβαλε πλάτη στην άνοδο της αριστεράς στην εξουσία κατά την κλιμάκωση του αντιμνημονιακού αγώνα. Μάλιστα, με αφορμή την γκρίνια που ξέσπασε πρόσφατα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα για τον Α. Παπανδρέου, υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 30% επειδή ψηφίστηκε από τους εκλογείς της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.   

Ηγετικός ρόλος

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο πιο ισχυρός «πασοκικός» μηχανισμός, με αξιοσημείωτη δικτύωση στη διακυβέρνηση της αριστεράς, έχει ως ηγέτη τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος έχει αξιοποιήσει σε διάφορα πόστα το μισό κεντρικό συμβούλιο της πάλαι ποτέ κραταιάς Νεολαίας του Κινήματος. Αν και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ανακοινώσεις που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ στρέφεται εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τον οποίο ταυτίζει με την άσκηση δεξιών πολιτικών ή τον ενοχοποιεί με ισχυρισμούς του τύπου «ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν», εν τούτοις την περίοδο της μεγάλης εσωτερικής διαμάχης στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ «Ακικών» και «εκσυγχρονιστών» ο Χρ. Σπίρτζης ήταν θερμός υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού και συγκροτούσε μαζί με τους Γ. Παπαδημητρίου και Σ. Τσιλίκη την αντίπαλη ομάδα στην ελεγχόμενη από τον Α. Τσοχατζόπουλο ηγεσία. Ωστόσο αυτό ανήκει στο παρελθόν, διότι κατά την περίοδο που βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε πολλούς αντιπάλους του από τη Νεολαία, όπως τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Γ. Αποστολόπουλο, σημερινό διοικητή του ΟΣΕ, τον παλιό συνεργάτη του Κ. Σκανδαλίδη, Θ. Βούρδα, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υποδομών και το πρώην μέλος του Κ.Ε. της Νεολαίας Δ. Σακελλάρη, ο οποίος είναι σύμβουλος στο Πολιτικό του Γραφείο. Επίσης, άλλα πρώην στελέχη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση της αριστεράς είναι οι Α. Τάτσης, που ήταν υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Νεολαίας, καθώς και ο Κρίτων Βασιλικόπουλος, πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.     

Επίσης με πολιτική καταγωγή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχοντες στενές σχέσεις με την «πράσινη» διακυβέρνηση από την εποχή του Α. Παπανδρέου μέχρι εκείνη των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου είναι και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου που είτε κατέλαβαν αξιώματα την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είτε στήριξαν με την αρθρογραφία τους τον Αλ. Τσίπρα. Μεταξύ αυτών οι Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Μάρδας, Θ. Μυλόπουλος, Γ. Βέλτσος, Ν. Μουζέλης, Κ. Τσουκαλάς κ.ά. Επίσης από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Παράλληλα, στον προθάλαμο του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται πως βρίσκεται ο Στέφανος Τζουμάκας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει ιδρύσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα.