Σε ερώτηση της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» από τον δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 82ης ΔΕΘ.

Ο Χρήστος Τσιγουρής ρώτησε τον πρωθυπουργό τα εξής: «Κάνετε ανοίγματα σταθερά όλο το τελευταίο διάστημα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καλώντας τη να απομακρυνθεί από τη φιλελεύθερη άποψη που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι η κυβερνητική συνεργασία επηρεάζει εν τέλει το περιεχόμενο της πολιτικής, αν αυτό συνέβη στο ΠΑΣΟΚ, αν συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ - υπενθυμίζω ότι τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση ανανέωσε με τις ΗΠΑ τη συμφωνία για τη Σούδα - και τελικά αν το ΠΑΣΟΚ βρει έναν βηματισμό σε αυτό που λέμε Κεντροαριστερά πώς θα επιτευχθεί η σύγκλιση και δεν είναι προσχηματικό αυτό; Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Μας λέτε ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάρει κεντροαριστερή πορεία, θα σταματήσετε να συνεργάζεστε με τους ΑΝΕΛ ή είναι προσχηματικό όλο αυτό και αφορά τον χρόνο μετά τις εκλογές; Γιατί και τα δύο μαζί, με δεδομένες τις δημόσιες τοποθετήσεις, φαίνεται αδύνατο».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Χρήστο Τσιγουρή ήταν η εξής:

«Τα ερωτήματα αυτά αφορούν τα πρωταρχικά ερωτήματα της Κεντροαριστεράς. Εγώ θέλω να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι το να προχωρήσουμε σε αναλογική και να αλλάξουμε συνολικά το πολιτικό σύστημα ήταν μία επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει με μια πάγια θέση της Αριστερας.

Είναι επιλογή που θα δημιουργήσει άλλον τρόπο σκέψης, άλλο τρόπο αντίληψης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα να υπάρχουν διακυβερνήσεις περισσότερων κομμάτων. Οι συγκλίσεις όμως θα πρέπει να γίνονται δημόσια, ανοιχτά πάνω στα προγράμματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στην Γερμανία κάνουν τρεις μήνες για να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση και τα κόμματα εκεί κάνουν συνέδρια για να πάρουν θέση πάνω στην διακυβέρνηση συνεργασίας. Εδώ τις είχαμε έτοιμες από πριν.

Κοιτάξτε, νομίζω ότι θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το σύστημα και ο λαός. Σε διλήμματα μπορούν να υπάρχουν συνιστώσεις από κόμματα που υπάρχουν και αριστέρα και δεξιά. Υπάρχουν άλλωστε, σήμερα κόμματα κεντροαριστεράς που βρίσκονται κοντά στον φιλελευθερισμό και κόμματα κεντροδεξιάς που τείνουν να έχουν απόψεις κοινωνικού κράτους, περιβάλλοντος κλπ».

Δείτε την ερώτηση και την απάντηση του πρωθυπουργού: