Σημαντική και καίρια χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ερώτηση που του απηύθυνε η Ελένη Καλογεροπούλου για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 82ης ΔΕΘ.

Η δημοσιογράφος των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Κύριε πρόεδρε, ακούμε το νέο αφήγημα της κυβέρνησης ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα τελειώσουμε με τα μνημόνια. Τι σημαίνει αυτό για πολίτες, αφού το 2019 θα γίνουν πάλι μειώσεις σε συντάξεις και με μεγαλύτερη φορολογία, καθώς θα πέσει το αφορολόγητο; Όσον αφορά στο μέρισμα, έχετε συνενοήθει με εταίρους, γιατί υπήρχαν την προηγούμενη φορά παρατράγουδα;».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελένη Καλογεροπούλου ήταν η εξής:

«Σημαντικό και καίριο το ερώτημα που θέτετε. Η μεγαλύτερη διαφορά με την δική μας εξόδο στις αγορές και την σκληρή εποπτεία δεν έχει να κάνει μόνο με δυνατότητα κυβέρνησης να κάνουν ότι θέλουν. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν έναν σκληρό επιτηρισμό με στόχους που τηρούμε. Είναι διαφορετικό να έχει στόχους που να μπορέσεις να θέσεις και να μπορείς να υλοποιήσεις τις εξαγγελίες σου. Υπήρξαν και άλλες χώρες σε μνημόνια αλλά βγήκαν. Είναι μεγάλη η διαφορά.

Σε σχέση με την αίσθηση του πολίτη και της καθημερινότητας και της ζωής του, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων και η ανεργία συνολικά. Δεν γίνεται να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και να έχουμε 25% ανεργία. Μπορεί να έχουμε συντάξεις μικρότερες οι μεγαλύτερες, αλλά η κανονικότητα έχει να κάνει με την εργασία. Θεωρώ ότι το κρίσιμο σημείο αλλαγής που θα γίνει κατανοητό στην καθημερινότητα είναι αυτό θα πάψουν να φεύγουν νέοι άνθρωποι και όταν η νεανική επιχειρηματικότητα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Εκεί θα κριθούμε, το 2019, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Στα επιτεύματα που θα έχουμε και θα έχουμε μέχρι τότε σχεδιάσει την επόμενη μέρα, θα έχουμε άλλο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο που θα ξεκινάει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Θα μπορούμε να γίνουμε πιο προσηλωμένοι στον παραγωγικό τομέα. Συνάντησα προχθές παραγωγούς οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τον αγροτισμό, πήραν απόφαση μετά, γιατί ανακάλυψαν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και επένδυσαν στην ελληνική φύση και στα σημαντικής ποιότητας ελληνικά φυτά.

Η αποδοτικότητα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι η αποδοτικότητα παραγωγών που έχουν επιδότηση. Αν δεν μπούμε σε άλλο τρόπο λειτουργίας και αν η πολιτεία δεν δώσει άλλους τρόπους να παράγουν τότε δεν θα αλλάξουμε κατεύθυνση. Πήγαμε στην Δυτική Μακεδονία και εξαγγείλαμε 5.000 στρέμματα για αρωματικά φυτά. Η πρώτη επένδυση ξεκινάει για 1.500 στρέμματα. Σας λέω ένα μικρό παράδειγμα για το τι μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας και πόσο μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης και είναι κάτι που βλέπουμε ήδη στα νούμερα. Και θα το δούμε και στην πραγματική ζωή.

Φέτος, θα ξέρουμε γύρω στον Νοέμβριο, αν θα υπάρξει μέρισμα σε όσους έχουν ανάγκη και το μέρισμα θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους».

Δείτε την ερώτηση και την απάντηση του πρωθυπουργού: