Στον λόφο της Πνύκας με φόντο τον Παρθενώνα μίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζοντας αμφότεροι την ανάγκη για μία ριζική «επανεκκίνηση» της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την πρόταση Μακρόν για μία ριζική μεταρρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ύπαρξη ενός κοινού υπουργού Οικονομικών για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, για ένα Ευρωκοινοβούλιο «όχι με διακοσμητικό ρόλο» και για τη λήψη αποφάσεων με διαφάνεια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά λέγοντας: «Πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ευχαριστώ που μου επιτρέπεται να πάρω τον λόγο εδώ. Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση στους συμπολίτες μου που υποφέρουν από τον τυφώνα».

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» , διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης». Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη μεταρρύθμισης στην Ευρώπη με έμφαση στην εθνική κυριαρχία. «Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» σημείωσε.

«Επιθυμώ ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες. Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη - μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική. Επιθυμώ το α' εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ. Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου μία νέα μέθοδος» συνέχισε.

«Με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Οι τρομοκρατίες ένα πράγμα περιμένουν, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε. Εν όψει όλων αυτών των απειλών θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι αυτή που πρέπει να δείξουμε πίστη. Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τις αποφάσεις στη θέση μας» πρόσθεσε.

«Η δύναμη του διαλόγου μας χρειάζεται. Περισσότερη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Δεν θα γίνει τίποτα με την καχυποψία. Οι προδοσίες της ευρωπαϊκής ιδέας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη. Όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας. Υπάρχει μία μυστική Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Το ευρωπαϊκό πρότυπο μας ενώνει. Αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας» κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τσίπρας: Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον, πρέπει να την αλλάξουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση της Ευρώπης. «Η Ευρώπη των τεχνοκρατών δεν εμπνέει πια τους πολίτες της και αφήνει χώρο στο σκοτάδι της Ακροδεξιάς. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε γιατί δεν μας αξίζει. Και για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τον ενθουσιασμό της νιότης και την ωριμότητα της ενηλικίωσης. Είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της γενιάς μας απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης, που οραματίστηκαν το θαύμα της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης εκεί που για χρόνια ηχούσαν τα κανόνια του πολέμου» σημείωσε.

«Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε την γαλλική εξέγερση της Κομμούνας ως έφοδο στον ουρανό. Εμείς χρειαζόμαστε μία έφοδο προς το έδαφος, στα καθημερινά προβλήματα που αναζητούν λύση. Εκεί που οι Ευρωπαίοι εργάζονται και καινοτομούν, αλλά και προβληματίζονται.

Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε με τη συλλογική μας θέληση να σταθεί μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος η Ευρώπη. Ένα αύριο που θα έχει τα θεμέλια στις αξίες του χθες, απαντώντας στις ανάγκες του σήμερα. Να μην επιτρέπουμε την εκχώρηση κυριαρχίας από τα μέλη να σημαίνει υποχώρηση. Αληθινά δημοκρατικούς θεσμούς, ισότιμη συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Οργανική και οικονομική ενότητα. Όχι μόνο νομισματική αλλά και οικονομική ένωση. Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η κοινωνική απόκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και στις κοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η αλληεγγύη δεν είναι διάβημα προς τους ισχυρούς ούτε παραχώρηση ορισμένων μελών σε άλλα. Είναι προϋπόθεση. Η σημερινή λειτουργία ως μηχανισμού που διευρύνει αποκλίσεις την καθιστά όχι μόνο ευάλωτη. Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης. Με εργαλεία επιμερισμού» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην ιστορία και την σημασία της Ακρόπολης και της αρχαίας δημοκρατίας. «Αγαπητέ Εμανουέλ σου υπενθυμίζω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά τον αποκαλούσαν «ιδιώτη». Το θυμίζω για να δείξω πόσο σημαντική θεωρούσαν τη συμμετοχή οι αρχαίοι Έλληνες. Η παρουσία μας αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα. Αυτή η γωνιά ακτινοβολεί οικουμενικότητα. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Ισονομία μεταξύ των πολιτών και των κρατών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα Μακρόν κατά του ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκαν πρωτίστως στην οικονομία, με τον Εμ. Μακρόν να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για να μπει οριστικά σε φάση ανάπτυξης, εκφράζοντας τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Ιδιαίτερη σημασία είχε η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν πως η επίβλεψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι λανθασμένη.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις. Ο χρόνος είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, όπως συζητήσαμε και τον Γάλλο πρόεδρο» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους είναι εξαιρετική, συνέτεινε σε αυτόν και η στάση της γαλλικής πλευράς, και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης σε επενδυτές μετά από χρόνια ύφεσης. Αυτό φάνηκε και στην επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές, κάτι που μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι θα αφήσουμε πίσω την κρίση. Είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη.

Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στον τομέα τον επενδύσεων. Καλωσορίζω ότι ήρθαν μαζί 40 στελέχη επιχειρήσεων και χαιρετίζω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τη γαλλική κυβέρνηση για την «πολύ σημαντική βοήθεια στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Το ΔΝΤ συμμετέχει εδώ και εφτά χρόνια στα ελληνικά προγράμματα και αναμένουμε για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι. Στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορές όπως στις εκτιμήσεις. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί και να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο αντίκτυπος δεν ήταν πάντα θετικός».

«Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μέρες μας. Έχει να παίξει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν καλείται να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει μόνη της τα δικά της προβλήματα, με τα δικά της εργαλεία, με τα δικά της θεσμικά όργανα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις. Είνια πιο χρήσιμο να μπορεί η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αναμένουμε από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό. Τονίσαμε με τον κ. Μακρόν τη σημασία που έχει η διατήρηση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας. Όσο για την ενταξιακή πορεία, επισήμανα ότι έχει ιδιαίτερη αξία και για τον τουρκικό λαό και για την Ευρώπη αλλά και για την προόθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γείτονα χώρα.

Κουβεντιάσαμε για το Κυπριακό και τα Βαλκάνια, αλλά και για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας την επόμενη περίοδο».

Μακρόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα θύματα του τυφώνα Ίρμα, ευχαριστώντας τον Αλέξη Τσίπρα για τις ευχές του. Σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε με την Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός οργανισμός, υποστηρίζω τον ρόλο του όμως δεν είναι ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2018 θα βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και να συνεχίσει η αλληλεγγύη κάτι που θα οδηγήσει στη ρύθμιση του χρέους. Η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να γίνει χωρίς νέους όρους. Είμαι αισιόδοξος θα βρεθούν λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ας επανέλθουμε σε αυτά που λειτουργούν. Έχουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά για να μην χρειαστεί να προστρέχουμε σε εξωτερικούς θεσμούς» κατέληξε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κοινή πορεία Ελλάδας-Γαλλίας στον πολιτισμό και την ιστορία. «Μας ενώνει και η γλώσσα. Στην Ελλάδα οι μισοί μαθητές διαλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Πιστεύω ότι οι επαφές μας και οι αλληλεπιδράσεις ενισχύουν την Ευρώπη.

Για μένα από την αρχή η ελληνική κρίση ήταν οικονομική κρίση. Για να στηρίξω την Ελλάδα που ανακάμπτει, ελπίζω να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις να ξεκινήσουν το 2018».

Ο Γάλλος πρόεδρος ρωτήθηκε για τον τυφώνα Ίρμα και τα θύματα στα γαλλικά εδάφη. Απάντησε ότι θα επισκεφθεί τα νησιά που επλήγησαν τις επόμενες μέρες, ενώ χθες βράδυ μόλις αποφάσισε με το επιτελείο του να μην ακυρώσει την επίσκεψη στην Αθήνα λόγω της καταστροφής.

Σε Άγνωστο Στρατιώτη και Προεδρικό Μέγαρο ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 4 το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα και τον κάλεσε να εργαστούν από κοινού για την οριστική έξοδο της Ελλάδας και της Ευρώπης από την κρίση.

«Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, που έχουν μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, τόσο και στις τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή. Συνεπώς η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως είναι σημαντικό για τον ίδιο πως η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Γάλλος πρόεδρος γίνεται στην Αθήνα. «Προσβλέπω στις επαφές μας για την έξοδο από την κρίση, μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες του λαού σας, είναι ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον».

Ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα για τα συλλυπητήρια για τα θύματα από τον κυκλώνα Ίρμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μεταβεί στον Άγιο Μαρτίνο. Μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη

Τον προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παρών ήταν και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί.

Στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μακρόν: Κάνατε πολλές θυσίες, ώρα για μεταρρυθμίσεις

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι έγιναν πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό. «Πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της. Προτεραιότητα για τη χώρα μου αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι δύο χώρες μας έχουν κοινή πορεία και πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη. Το κοινό παρελθόν το ξεχνάμε πολλές φορές. Οι χώρες μας είναι πολύ κοντά. Και το μέλλον μας είναι κοινό. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία ισορροπία στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και θέλω να χαιρετίσω τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν από μία συνολική δέσμευση. Έγιναν πολλές θυσίες. Ο λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα. Απαραίτητη η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας «γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός σας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θλίψη του ιδίου και του γαλλικού λαού για τα θύματα από τον τυφώνα έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο.

Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός Ευρώπης»

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ιστορική σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας στην πορεία και στην εξέλιξη της Ευρώπης, τόνισε την σημαντική συμβολή της Γαλλίας στην προσπάθεια της Ελλάδος να παραμείνει στην ευρωζώνη και στέλνοντας αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός Ευρώπης».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ' Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.

Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της». «Ως προς την εΕυρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. «Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν' αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν' αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου.

Έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». «Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Βίντεο από την άφιξη Μακρόν: 


Μαζί του και… 40 επιχειρηματίες

Πέρα από την περιήγηση στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα. Οι βασικές παράμετροι της επίσκεψης Μακρόν στις οποίες η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της αφορούν την βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Γαλλία σε σχέση με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων όπου η γαλλική συνδρομή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Οι 40 επικεφαλής επιχειρήσεων, οι οποίοι έρχονται μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο στοχεύουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων όπως η δημόσια τράπεζα επενδύσεων BPI και τα μεγαθήρια Total, EDF, Suez, Alstom, L’ Oreal κ.ά. Την Παρασκευή θα γίνει συνάντηση των Γάλλων επιχειρηματιών με περίπου 100 Ελληνες συναδέλφους τους, παρουσία των κ. Μακρόν και Τσίπρα.

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνονται σταδιακά αναλόγως των συνθηκών.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις δέκα το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσουν έως τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ξενάγηση της Μπριζίτ από την Περιστέρα Μπαζιάνα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, θα ξεναγήσει την Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, στις δύο όψεις της Ελλάδας, την αρχαία και τη σύγχρονη.

Οι κυρίες Μπαζιάνα και Τρονιέ θα επισκεφθούν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς που συμβολίζει την έναρξη του δυτικού πολιτισμού και συνοψίζει το Αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ελληνική σκέψη.

Η Μπρ. Τρονιέ θα γνωρίσει τη σύγχρονη Ελλάδα στο «πρόσωπο» ενός μοντέρνου μνημείου αρχιτεκτονικής, το εμβληματικό κτήριο του Ρέντσο Πιάνο -Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ), στο οποίο φιλοξενούνται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Σε ένα χώρο που ανοίγεται προς τη θάλασσα «συνομιλώντας» με τα τοπόσημα της Αττικής, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Στο ΚΠΣΝ η κ. Μπαζιάνα θα ξεναγήσει την κ. Τρονιέ στις τρεις όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που βρίσκονται σήμερα σε δημιουργική ανάπτυξη: τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Επιστήμη.

Επίσης, στον κήπο του ΚΠΣΝ η κ. Μπαζιάνα θα δεχθεί με την κ. Τρονιέ πέντε νέους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της χώρας και των οποίων το ερευνητικό έργο έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Οι κυρίες Μπαζιάνα και Τρονιέ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που εκπονούν, ενώ θα παρουσιαστούν εφαρμογές από όλο το φάσμα των επιστημών: από τα νανοϋλικά, την ιατρική, το λογισμικό για εφαρμογές ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, internet of things κ.α.

Λεπτομερώς το πρόγραμμα της επίσκεψης Μακρόν

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

13:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.
Υποδοχή από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο.

13:30 Άφιξη στην Πλατεία Συντάγματος. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

13:50-14:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του κας Brigitte Macron από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.
Επίσημη τελετή υποδοχής.
Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.
Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

14:30-14:45 Παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.
Δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο.

14:50-15:20 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

16:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.
Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

17:00 Κοινή συνέντευξη τύπου.
Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron, της συζύγου του για την Πνύκα.

19:00 Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του στην Πνύκα.
Προσφώνηση από τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.
Αντιφώνηση από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του από την Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας για το Προεδρικό Μέγαρο.

21:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών. Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Βλασία Παυλοπούλου.
Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

10:00 Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικών επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ.Αλέξη Τσίπρα. (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»)

11:45 Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο

12:00-13:15 Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).

14:45-15:15 Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.
Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

16.00 Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του.

Διαβάστε επίσης

Ο Χαρίτσης υποδέχθηκε τον Μακρόν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Παυλόπουλος σε Μακρόν: Η επιτυχία σας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν την Παρασκευή

Πως υποδέχονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Γάλλο Πρόεδρο

Η αστυνομία διώχνει τους τουρίστες από το κέντρο λόγω… Μακρόν