Την ανάλογη «αλλεργική» αντίδραση που συναντάμε στην αριστερά όταν ανοίγει η συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων είχε χθες και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος σημειώνοντας νέα  γκάφα ο, μετά τις ισοπεδωτικές παρεμβάσεις του στην Παιδεία, επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Φαίνεται όμως ότι εκτός από εμμονικός εμφανίστηκε και… αδιάβαστος.

Ο υπουργός  δεν ήταν σωστά ενημερωμένος για τις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και βιάστηκε να σχολιάσει πως για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων χρειάζεται και η αλλαγή  του άρθρου 16 του Συντάγματος. Σ’ αυτό ωστόσο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, μόνο που ο κ. Γαβρόγλου στο άκουσμα και μόνο της φράσης «ιδιωτικά πανεπιστήμια» ανέβηκε στα κάγκελα. Άλλωστε αυτή είναι η κλασική αντίδραση της αριστεράς  όταν το 2006 άνοιξε η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τους φοιτητικούς συλλόγους της παράταξής του να προχωρούν σε καταλήψεις και έντονες διαμαρτυρίες… Διαφεύγει του υπουργού ίσως το παράδειγμα της Κύπρου που εδώ και δέκα χρόνια έκανε το «άνοιγμα» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσδίδοντας έτσι κύρος και στα δικά της πανεπιστήμια, αλλά παράλληλα αποτέλεσαν και το μοχλό ανάπτυξης και αναβάθμισης της Παιδείας, αλλά και της οικονομίας καθώς τα ξένα πανεπιστήμια έγιναν πόλος έλξης και για φοιτητές άλλων χωρών.  

Απάντηση από ΝΔ

Τις σχετικές… συστάσεις ωστόσο προς τον κ. Γαβρόγλου προκειμένου να είναι πιο προσεκτικός έδωσε η  Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως. «Θα προτρέπαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προτού τοποθετηθεί επί δηλώσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να τις παρακολουθεί με μεγαλύτερη προσοχή.  

Ο  Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε θέτει σε προτεραιότητα, όπως επιβεβαίωσε και κατά τη χθεσινή του συζήτηση με πρωτοετείς φοιτητές, την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.   Και ρητώς έχει δηλώσει ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προϋποθέτει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία και θα δρομολογηθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σθεναρά και με συνέπεια την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλαπλασιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία εν γένει. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν αντιστρατεύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, τουναντίον θα το ενισχύσει, με την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και με τις συνέργειες που θα προκύψουν στον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.   

Το δημόσιο πανεπιστήμιο το αντιστρατεύονται οι ιδεοληπτικές λογικές, όπως αυτές δυστυχώς αποτυπώνονται συστηματικά στην πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι η πολιτική αυτή που:    

Κατάφερε ήδη ένα καίριο, καθολικό πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω του πρόσφατου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα   Παραγνωρίζει την ανάγκη διασύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας   Καλλιεργεί τη διχαστική λογική και την πόλωση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης  

Εξακολουθεί να αντιδρά με "αλλεργία" στο άκουσμα και μόνο κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας.  

Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν προάγει ούτε το δημόσιο πανεπιστήμιο, ούτε το δημόσιο διάλογο. Ευτυχώς, δεν είναι η μόνη επιλογή για τους πολίτες».