Η πορεία εφαρμογής του μνημονίου, ενόψει του άτυπου Eurogroup της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή και πως η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Ειδικότερα, σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Για την προετοιμασία της επόμενης αξιολόγησης μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη.

Παράλληλα, το EuroWorking Group σημείωσε πως αναμένει τις αποφάσεις για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους και μετά από τον έλεγχο των στοιχείων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Τέλος, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. άναψαν το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, μετά την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.