Επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης ξεκινάει η κυβέρνηση με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση καθώς κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμη και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, προκειμένου αυτό να έρθει στα μέτρα του… ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλυπτικό είναι και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που φιλοξενεί δήλωση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος δεν αποκλείει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αφορμή το Σύνταγμα. Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης «το χαρτί των αλλαγών στο Σύνταγμα τραβά τώρα από το συρτάρι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και να επιχειρήσει να φέρει στα μέτρα της το θεσμικό πλαίσιο.

Έτσι, χθες διέρρευσαν από την Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία περιλαμβάνουν ενδιαφέρονται σημεία που αναμένεται να προκαλέσουν τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπως η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, άλλα σημεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η «απαγόρευση» των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια και την ύδρευση, ενώ μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει η απουσία από τις προτάσεις του χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.  

Επικίνδυνες ακροβασίες

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, αποτελεί ακροβασία και επικίνδυνο παιχνίδι με το ίδιο το Σύνταγμα, καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και άλλοι επιφανείς νομικοί εκτιμούν ότι συγκεκριμένες αναθεωρητέες διατάξεις που ανήκουν στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα του άρθρου 110 του Συντάγματος (σ.σ. που προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία αναθεώρησης) δεν μπορούν επ’ ουδενί να τεθούν σε δημοψήφισμα.  

Δημοψήφισμα  

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο οποίος δεν αποκλείει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αφορμή το Σύνταγμα. Αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα: «Αρμόδια κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησαν ΤΑ ΝΕΑ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, διευκρινίζοντας πάντως ότι τέτοια πρόταση δεν έχει κατατεθεί από την Επιτροπή Διαλόγου ή την ομάδα εργασίας που συνέταξε τις προτάσεις. Κατ’ άλλες πληροφορίες, το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος έχει δικάσει ακόμη και τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή και τους συνταγματολόγους που ανέλαβαν την επεξεργασία των θέσεων που προτείνει η κυβέρνηση. «Για μένα είναι ανοιχτό ένα δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας προς αυτή την κατεύθυνση για προτάσεις που συνδέονται με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ή την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, όπως οι υπηρεσίες ύδρευσης.