Μια ανακριβής πληροφορία αναπαρήγαγαν αρκετά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, καθώς ανέφεραν πως στο «περιβόητο» συνέδριο που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία για τα εγκλήματα του ναζισμού και του κομμουνισμού συμμετείχαν μόλις οκτώ χώρες.

Ο συγκεκριμένος αριθμός θα έδινε όπως φαίνεται και τεράστια δικαιολογία στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο Ταλίν.

Μόνο που δεν είναι η αλήθεια, καθώς στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας πήραν μέρος συνολικά 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας Κάτριν Λουντ στο συνέδριο συμμετείχαν: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Βρετανία, Σλοβακία, Πολωνία, Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία.

Όσο για τον αριθμό «8», είναι αληθής, αλλά πρόκειται για τις χώρες που συνεπέγραψαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου και είναι οι: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.