Το πρώτο βήµα που προαναγγέλλει τον ανασχηµατισµό έκανε πριν από λίγες ηµέρες το Μέγαρο Μαξίµου, µε Προεδρικό ∆ιάταγµα που ισχυροποιεί σηµαντικά τη Γενική Γραµµατεία της κυβέρνησης -µε επικεφαλής τον Μιχάλη Καλογήρου-, και στέλνει µήνυµα σε νυν και... εν δυνάµει υπουργούς ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να σφίξει περισσότερο τα λουριά. Το Προεδρικό ∆ιάταγµα για την τροποποίηση λειτουργίας της συγκεκριµένης Γενικής Γραµµατείας προβλέπει ότι συστήνεται «Γραφείο Επιστηµονικής και Γραµµατειακής Υποστήριξης των Συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων», ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σηµαντικά ο αριθµός των µετακλητών υπαλλήλων αλλά και των προϊσταµένων των γραφείων της Γενικής Γραµµατείας της κυβέρνησης. Οι αρµοδιότητες τις οποίες αναλαµβάνει και µε τη… βούλα το νεοσυσταθέν γραφείο δείχνουν ότι στο Μέγαρο Μαξίµου επιθυµούν να βελτιώσουν τις µεγάλες δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στη συνεργασία µε τα υπουργεία και έχουν ως αποτέλεσµα πρόχειρα και ελλιπή νοµοσχέδια, ασυνεννοησία µεταξύ υπουργείων σε θέµατα αρµοδιοτήτων και… βροχή τροπολογιών στη Βουλή που εκθέτουν την κυβέρνηση.

Η αποκάλυψη του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από λίγες ηµέρες στη Βουλή ότι µόνο τους τελευταίους δύο µήνες κατατέθηκαν από υπουργούς159 τροπολογίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα άσχετες µε τα νοµοσχέδια στα οποία εντάχθηκαν, δείχνει το µπάχαλο που επικρατεί στον τοµέα του συντονισµού του κυβερνητικού έργου. ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του φαίνεται πως είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση του γενικού γραµµατέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, και του επιτελείου του, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο στενός ο έλεγχος στους υπουργούς. Επίσης, επιχειρείται να µπει µια τάξη στη χαοτική κατάσταση η οποία επικρατεί ακόµα και σε στοιχειώδη ζητήµατα ανταλλαγής εγγράφων, πληροφοριών ακόµα και… αλληλογραφίας και επικοινωνίας µε υπουργεία.

Το Γραφείο Επιστηµονικής και Γραµµατειακής Υποστήριξης των Συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων θα παρακολουθεί και θα στηρίζει -όπως εξάλλου προβλέπεται για τη Γενική Γραµµατεία της κυβέρνησης από το 2004, αλλά τώρα περιγράφεται αναλυτικάτη λειτουργία όλων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης και θα ενηµερώνει τον κ. Καλογήρου για όλα. Με λίγα λόγια, επιβεβαιώνεται µε πιο ξεκάθαρη διατύπωση η αυστηρή επιτήρησή του στο Υπουργικό Συµβούλιο και σε όλα τα όργανα που προβλέπονται στο κυβερνητικό οργανόγραµµα µετά και την κατάργηση της Κυβερνητικής Επιτροπής: n Το Κυβερνητικό Συµβούλιο (ΚΥΣΥΜ) n Το Κυβερνητικό Συµβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής n Το Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής n Το Κυβερνητικό Συµβούλιο Εξωτερικών και Αµυνας.

Οι υπεραρµοδιότητες του γραφείου, το οποίο θα πλαισιώνεται πλέον και µε ακόµα µεγαλύτερο αριθµό συνεργατών, περιγράφονται στο Προεδρικό ∆ιάταγµα µε λεπτοµέρειες και αφορούν ακόµα και τις µαγνητοφωνήσεις και αποµαγνητοφωνήσεις των συζητήσεων στα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, θέµα που έγινε επίκαιρο τον τελευταίο µήνα µετά τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι έγραφε σε µαγνητόφωνο ακόµα και συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων. Ειδικότερα, προβλέπεται το γραφείο εκτός από την τήρηση των πρακτικών στις συνεδριάσεις των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και την παροχή γραµµατειακής υποστήριξης σε αυτά, να διενεργεί τη στενογράφηση, µαγνητοφώνηση και αποµαγνητοφώνηση των συζητήσεων, να τηρεί πρωτόκολλο και αρχείο, να διεκπεραιώνει την αλληλογραφία και να επιµελείται την επικοινωνία µε τα υπουργεία και άλλους φορείς, να παρέχει επιστηµονική υποστήριξη, να εκπονεί µελέτες που του ανατίθενται, να υποβάλλει προτάσεις για αναγκαίες µεταρρυθµίσεις και να εισηγείται στα όργανα επί θεµάτων της αρµοδιότητάς τους, να γνωµοδοτεί για κάθε θέµα για το οποίο ερωτάται και να συντάσσει σχέδια κειµένων πολιτικής και προσχέδια αποφάσεων των οργάνων.