Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια μετά την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία από τη ΝΔ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από την πλειοψηφία, ωστόσο υπήρξε και μια διαρροή από τους ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καμμένος, αντιπρόεδρος της Βουλής, καταψήφισε το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά το άσυλο στα Πανεπιστήμια.

 Να σημειωθεί ότι για το 3ο άρθρο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήγειρε έντονο συνταγματικό προβληματισμό  επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια μένουν απροστάτευτα από σοβαρές εγκληματικές δράσεις.   Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο, επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής ενώ για τα υπόλοιπα εγκλήματα θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.  

Οι παρατηρήσεις της έκθεσης της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο αλλά αγνοήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου» και εξηγούν πως με την προτεινόμενη κυβερνητική ρύθμιση «η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δηµόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται µόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής. Προβληματισμός μπορεί κατά τούτο να εγερθεί σχετικά µε την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων εγκλημάτων, ιδίως αυτόφωρων. Τέλος, σημειώνεται ότι η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας:  

Άρθρο 3 ναι: 148, όχι: 98, παρών: 12

Άρθρο 15 ναι: 149, όχι: 89, παρών: 20

Άρθρο 32 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 5

Άρθρο 34 ναι: 163, όχι: 74, παρών: 21

Άρθρο 36 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 5

Η τροπολογία 1177/119 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 6