Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν προγραµµατισµένο για το ερχόµενο φθινόπωρο, φαίνεται πως οδηγείται σε αναβολή. Σύµφωνα µε τον µέχρι σήµερα προγραµµατισµό, η διεξαγωγή του είχε τοποθετηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη στα τέλη Σεπτεµβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή µόλις λίγες εβδοµάδες πριν από την εκλογή αρχηγού της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης από τη βάση, την οποία έχει προαναγγείλει για τον προσεχή Οκτώβριο η Φώφη Γεννηµατά. Το συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα, όπως συζητείτο στο παρασκήνιο, είχε διαµορφωθεί για να… δυσκολέψει τους προερχόµενους από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόµενους να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστηµα στο γραφείο της κυρίας Γεννηµατά κατατέθηκαν εισηγήσεις για µετάθεση του συνεδρίου του Κινήµατος µετά τις εσωκοµµατικές εκλογικές διαδικασίες στη ∆ΗΣΥ, προκειµένου να αποφευχθούν φαινόµενα εσωστρέφειας και εντάσεις που θα χαλάσουν το θετικό κλίµα ενόψει της ανάδειξης νέου αρχηγού. «Ενα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ µε αλληλοκαρφώµατα και εντάσεις θα απαξίωνε το εγχείρηµα της εκλογής νέας ηγεσίας στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, που αποτελεί το κεντρικό γεγονός για την Κεντροαριστερά, στέλνοντας λάθος µήνυµα στην κοινωνία, που αναµένει τη δηµιουργία ενός ισχυρού πόλου στο Κέντρο», ανέφερε «πράσινο» στέλεχος που συµµετέχει στις σχετικές διαδικασίες. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, τις εισηγήσεις αυτές µελετά µε ενδιαφέρον η Χαριλάου Τρικούπη και, όπως εκτιµάται, είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Οι καλά γνωρίζοντες τα «πράσινα» παρασκήνια τονίζουν ότι είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόµα τα προσυνεδριακά όργανα. Εξάλλου, όπως αφήνουν να διαρρέει οι κακές γλώσσες του Κινήµατος ένας από τους λόγους που ανακοινώθηκε η πραγµατοποίηση συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ ήταν για να αφαιρεθεί από τον «αντάρτη» Στέφανο Ξεκαλάκη ο ρόλος του γραµµατέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Στο µεταξύ, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις έχουν δηµιουργήσει σε όλες τις τάσεις της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης η µεθοδικότητα και ο ενωτικός τρόπος µε τον οποίο κινείται ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής ∆εοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος συνεχίζει τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις. Σε αντίστοιχες ενωτικές για τον χώρο κινήσεις προχωρά και η κ. Γεννηµατά. Ενδεικτικό είναι ότι τη ∆ευτέρα συναντάται µε τον πρώην υπουργό (που αποχώρησε από την Ωρα Αποφάσεων της Αννας ∆ιαµαντοπούλου) Γιάννη Ραγκούση.