Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για τα sms που φέρεται να αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015 και αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Όπως διηγείται, έστειλε γραπτό μήνυμα στον Πρωθυπουργό, με τον οποίο τον ενημέρωνε ότι ο Σόιμπλε «του στέλνει μήνυμα για time out».

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις: «Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;».

«Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το μνημόνιο μας καταστρέφει», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τότε ο Πρωθυπουργός έγραψε: «Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει τις δικές του απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί για λογική ασυνέπεια.

«Δεν μπορείς ταυτόχρονα να λες ότι ο Βαρουφάκης κατέθεσε ένα σχέδιο που ήταν κακό, αλλά ο ίδιος ήταν η σωστή επιλογή. Αποφάσισε...». Για τη σημερινή «επιτυχία της κυβέρνησης» με την επιστροφή στις αγορές ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «όταν τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εξέδιδε ένα ομόλογο και είχαμε τυμπανοκρουσίες, εγώ εξηγούσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι επενδυτές είχαν πειστεί να αγοράσουν ομόλογα βαθιά πτωχευμένου κράτους και εκείνη η έκδοση ήταν μια κίνηση που καθιστούσε ακόμα λιγότερο βιώσιμο το χρέος μας. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι γιορτάζουν την έξοδο στις αγορές με τις ίδιες φράσεις που χρησιμοποιούσαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας».

Φαίνεται ότι οι αποκαλύψεις που περιέχει το βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών παρουσιάζουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν απολύτως ενήμερος για τα εναλλακτικά σχέδια και το σοβαρό ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.