«Η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια Κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης. Μια Κυβέρνηση που θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της» υποστήριξε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει γενικότερα στο θέμα της δικαιοσύνης και απο την Πειραιώς υποστηρίζουν πως την απόλυτη ευθύνη για τον επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο, που υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τις ίδιες τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η δημοκρατία μας, έχει ο πρωθυπουργός. Και προσθέτουν δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ευθύνες για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά σιωπά προκλητικά, καλύπτοντας στην ουσία τα στελέχη που εξαπολύουν τις επιθέσεις.Μάλιστα στο Μοσχάτο δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, τη προηγούμενη εβδομάδα μετά την είδηση οτι η νέα προισταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να ενημερωθεί ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης αυτής που δεν είχε ανακοινωθεί.

Από την Πειραιώς σχολιάζαν εντόνως το γεγονός της χθεσίνής παρέμβασης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου. Πιο συγκεκριμένα, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ έλεγε με νόημα στα parapolitika.gr « είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτική ιστορία που ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγκάζετε να παρεμβεί σε "απευθείας σύνδεση".

Για μία «άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δικαιοσύνη, που είναι οργανωμένη και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο καθυπόταξης του συστήματος, στο οποίο πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση», έκανε λόγο σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε το βήμα της Βουλής ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο « για προσπάθεια χειραγώγησης και εκφόβησης της Δικαιοσύνης με αθλιότητες, στις οποίες συμμετέχει και το γραφείο του πρωθυπουργού».