Έμμεση απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης δίνει με συνέντευξή του ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα Guardian.
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» τονίζει στη συνέντευξη και με διάθεση αυτοκριτικής δηλώνει ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα λάθη .
 «Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία.

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά», λέει ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας δεν είχε αίσθηση του πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες. «Νομίζω ότι τώρα έχω μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχα αρχικά», σημειώνει, παραδεχόμενος ότι «έκανα λάθη... μεγάλα λάθη» και προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ίσως «η επιλογή προσώπων σε σημαντικά πόστα», μία αναφορά που εκλαμβάνεται ως αιχμή κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για το “σχέδιο Β” του οποίου ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι «ήταν τόσο ασαφές, που δεν άξιζε καν να συζητήσουμε γι' αυτό” και ότι «ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε θέλησε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία; Η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν, πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς της», υπογραμμίζει, και προσθέτει πως το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του «τιμωρητικού σχεδίου» που επινόησε ο Σόιμπλε και προέβλεπε προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, εξηγεί, παρομοιάζοντας τα μέτρα που έφερε ο συμβιβασμός αυτός με ένα άσχημο φάρμακο που πρέπει όμως να πάρει κανείς όταν κινδυνεύει η ζωή του. «Κρατάς τη μύτη σου, το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος... γιατί έχεις δοκιμάσει τα πάντα για να επιβιώσεις», αναφέρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι ο Β. Σόιμπλε «...ήταν το alter ego του Βαρουφάκη. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «αν πάτε στο δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση πολλοί θα μας πουν ψεύτες. Κανείς όμως δεν θα πει ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».