Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον αρμόδιο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων πόρων κ. Γκίντερ Έτινγκερ συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για διάφορα άλλα θέματα, με τον κ. Παυλόπουλο να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των διεθνών κανόνων δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην προτεραιότητα που δώσατε, για την θωράκιση της Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανεργίας των νέων, που είναι η χειρότερη μάστιγα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα εκείνα τα κινήματα λαϊκισμού τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη δράση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λέγοντας πως «η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην ανάγκη ενίσχυσης της Εξωτερικής Ασφάλειας των Συνόρων». «Και το λέμε εμείς οι Έλληνες, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως στο Αιγαίο, θωρακίζουν και τα Σύνορα της Ευρώπης. Δεν θωρακίζουν μόνο τα ελληνικά Σύνορα, θωρακίζουν και τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, κι αυτό πρέπει να τους αναγνωρισθεί» συμπλήρωσε.

«Όπως επίσης, θεωρούμε ότι, εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι γείτονές μας -και ιδίως εκείνοι που φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι δεν είναι δυνατόν και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην σέβονται το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών Συνόρων, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να μπορεί μια τρίτη Χώρα να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος παράλληλα, συμφώνησε με την διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής σχετικά με το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα δύο αυτά ζητήματα. Η Ελλάδα και η Ιταλία φέρνουν το μεγαλύτερο βάρος. Χρειάζεται μια πολιτική Αλληλεγγύης προς αυτή την κατεύθυνση. Και ο Επίτροπος κύριος Αβραμόπουλος κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ» κατέληξε.