Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο αυτήν την εβδομάδα. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάνη (με ένα νι) Βαρουφάκη στο «Σκάι» χθες ότι το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα ήταν στην ουσία το «διαβατήριο» για την υπουργοποίηση του, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς προετοιμάζεται πυρετωδώς και για την μεγάλη μάχη, τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, την Παρασκευή, για το αίτημα εξεταστικής επιτροπής το οποίο κατέθεσε η ΝΔ για την εμπλοκή Καμμένου με ισοβίτη και τα πολλά ερωτηματικά που εγείρονται και για άλλους υπουργούς (Κοντονής, Κουρουμπλής κα).

Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης οι ενέργειες της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και του Λιμενικού προανακριτικού υπαλλήλου Παναγιώτη Χριστοφορίδη ο οποίος σε συνομιλία του με τον κατάδικο τον καλούσε να «δώσει» τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor1 και μέσω της σύνδεσης του με την οικογένεια Μητσοτάκη να χτυπήσει τον πρόεδρο της ΝΔ και να μείνει για 10 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη σε κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία προσελήφθη να προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά την συνταξιοδότηση της.

Ο στόχος της Πειραιώς είναι να επιφέρει καίριο πλήγμα στο ηθικό και πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε η μέγγενη να σφίγγει όλο και περισσότερο για την κυβέρνηση. Αλλωστε το κουβάρι των αποκαλύψεων συνεχίζεται τόσο σε ότι αφορά την οικονομία (παράλληλο νόμισμα κλπ) όσο και στο σκάνδαλο Καμμένος Gate. Η ΝΔ επιμένει να γίνουν εξεταστικές και για τα δύο θέματα.

Βαρουφάκης ίσον Τσίπρας

«Οι νέες δηλώσεις Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του» ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωση της. «Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια.»

Στην Πειραιώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της, όχι μόνο του Γ.Βαρουφάκη. Γι αυτό και διαμηνύει ότι πρέπει να γνωρίζουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι «οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ».

Η Θάνου

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter: «Ξέρει κανένας ποια ακριβώς Διαπλοκή πολέμησε η κα Θάνου και ποια υπόθεση Διαφθοράς εξιχνίασε;»

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου «αποδεικνύει ότι προσελήφθη στο Μαξίμου για το ιστορικό της, ένα ιστορικό που δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση έχει δράσει. Άξια τα οδοιπορικά της…».

Δικομανής

Η ΝΔ δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τον υπουργό Αμυνας. Ο τομέαρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παναγιωτόπουλος, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Κοντονή, επισήμανε τη δικομανία του κ. Πάνου Καμμένου και ζήτησε σχετικά στοιχεία.

Αφού υπογραμμίζει ότι έχει προκύψει «σφοδρή αναταραχή στους κόλπους της Δικαιοσύνης, λόγω των συνεχών παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών στο έργο της με τρόπο τέτοιο ώστε αφενός να διακινδυνεύεται η λειτουργική ανεξαρτησία της και αφετέρου να απαξιώνεται ως θεσμός το Κράτος δικαίου στη συνείδηση των πολιτών», αναφέρεται στις συχνές προσφυγές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου και θέτει σχετικά ερωτήματα:

«1. Υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ποινικά δικαστήρια κατά το χρονικό διάστημα 2010 - 2017; Εάν ναι, πόσες και σε ποια αδικήματα αφορούν;

2. Πόσες μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές έχει καταθέσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ενώπιον των αρμοδίων εισαγγελικών Αρχών, κατά το ανωτέρω διάστημα;

3. Πόσες αγωγές έχει καταθέσει ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και ποιους αφορά;

4. Πόσες φορές έχει επιδικαστεί εναντίον του αποζημίωση από πολιτικά δικαστήρια, μετά από εκδίκαση αγωγής και ανταγωγής, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα;»