Την επιλογή της διαρκούς πρόκλησης επιλέγουν οι ισλαμιστές ηγέτες της Τουρκίας, καθώς αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, από έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση τον στόχο «Ονησίφορος», καθώς τα στελέχη του τρυπανιού έχουν μεταφερθεί στο βυθό και το προσωπικό του West Capella, τηςTotal και της EDT Offshore ολοκληρώνουν τους ελέγχους και τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Τα ελικόπτερα που υποστηρίζουν τη γεώτρηση πηγαινοέρχονται συνεχώς από και προς την εξέδρα του West Capella μεταφέροντας υλικό και προσωπικό. Στη πλατφόρμα βρίσκονται συνεχώς 180 άτομα ενώ τις εργασίες παρακολουθούν επί τόπου και υπάλληλοι του υπουργείου ενέργειας της Κύπρου. Παράλληλα οι εργασίες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και από τη ξηρά μέσω ειδικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί.

Οι διαδικασίες της γεώτρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 75 μέρες όταν το τρυπάνι θα έχει φτάσει στον στόχο των 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.