Τον «ξαφνικό έρωτα» ανάµεσα στη Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τορπιλίσει ο πρωθυπουργός, ανασύροντας τις διαχωριστικές γραµµές ανάµεσα στην Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά στην Ελλάδα, προσδοκώντας ότι έτσι θα µπορέσει να αφυπνίσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κινήµατος. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να συνδέσει άµεσα τη Ν.∆. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη µε τη Χρυσή Αυγή και τις πρακτικές της, καθώς στο Μέγαρο Μαξίµου επικρατεί η άποψη ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση στρέφει το ενδιαφέρον της προς την Ακρα ∆εξιά προκειµένου να κερδίσει ψήφους από όσους είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή και τώρα δεν θα ξαναψηφίσουν. Ετσι, άλλωστε, ερµήνευσε η κυβέρνηση την αναφορά του προέδρου της Ν.∆. στο ειδησεογραφικό πόρταλ των Βρυξελλών «Politico», ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», δήλωση για την οποία ο Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε κριτική µέσα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονοµία.

Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή η Ν.∆. βρίσκεται κάτω από την επιρροή των ακραίων απόψεων που υπάρχουν µέσα στο κόµµα και οι οποίες κινούνται πάνω στη λογική ότι ένα διακριτικό άνοιγµα στον χώρο της Ακροδεξιάς δεν θα ήταν µεµπτό, προκειµένου να κερδηθούν κάποιες ψήφοι που µπορούν να δώσουν την αυτοδυναµία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν -λένε τα κυβερνητικά στελέχηόχι µόνο οι διατυπωµένες απόψεις του προέδρου της Ν.∆., αλλά και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή τη δήλωση µόλις δέκα ηµέρες µετά το περιβόητο επεισόδιο µέσα στη Βουλή, όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπρωξε µε δύναµη το στέλεχος της Ν.∆. Νίκο ∆ένδια, κίνηση που κατήγγειλαν όλα τα κόµµατα.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ακόµα ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν και το πολιτικό αδιέξοδο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η οποία, σύµφωνα µε τους ίδιους, βρίσκεται αρκετά µακριά από τον στόχο της δηµιουργίας µιας µονοκοµµατικής κυβέρνησης. Ακόµα υποστηρίζουν ότι αυτό απορρέει από τα δηµοσκοπικά ευρήµατα, που δείχνουν ότι η Ν.∆. έχει πιάσει το µεγαλύτερο ποσοστό της συσπείρωσής της και άρα δεν έχει από πουθενά αλλού να αντλήσει ψήφους.  

ΑΝΑΔΕΙΞΗ

  Σε σύσκεψη που έγινε το προηγούµενο διάστηµα στο Μέγαρο Μαξίµου αποφασίστηκε η ανάδειξη αυτών των ζητηµάτων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τη συζήτηση για την οικονομία ο Αλ. Τσίπρας την έστρεψε προς τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, ζητώντας επιμόνως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει τα όσα είπε στο «Politico». Η στάση αυτή της κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς πλέον αντιλαμβάνεται ότι το «φλερτ» ανάμεσα στη Ν.Δ. και τη Φώφη Γεννηματά μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι δυνατότερο, φέρνοντας σε μια ενδεχόμενη εκλογική μάχη μια νέα συγκυβέρνηση. Τα κυβερνητικά στελέχη δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο που παίζει σε αυτή την ιστορία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «απειλώντας» με αποχώρηση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πιέζει την πρόεδρο του Κινήματος και τη «σπρώχνει» σε επιλογές που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έκανε. Μάλιστα, τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση εισηγήθηκαν -και όπως φαίνεται η άποψή τους έγινε αποδεκτή να απευθυνθούν στον κόσμο του Κινήματος, κάνοντας λόγο για «σχέδιο της Ν.Δ. για ακροδεξιό άνοιγμα».

Οι εισηγητές της άποψης αυτής θεωρούν ότι τα αντιδεξιά αντανακλαστικά -και δη αυτά που έχουν να κάνουν με την Ακρα Δεξιάτων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ιδιαίτερα έντονα και σε αυτά θα πρέπει να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουν, μάλιστα, ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του Κινήματος θα προτιμήσουν να συνταχθούν με το κυβερνών κόμμα.