Σε υψηλούς τόνους, με αιχμές, αλλά και διάθεση "προστασίας" προς τα μέλη της κυβέρνησής του ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να "απολογείται" για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, μετά το τελευταίο Eurogroup, όπως το είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. 

Η συζήτηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής να δίνει απαντήσεις για το θέμα της συμφωνίας και της διαπραγμάτευσης. Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής πρέπει να απολογηθούν, όχι η κυβέρνηση».    

Ο πρωθυπουργός μέσα από τον λόγο του  εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση επί προσωπικού προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης σχετικά με τα αποτελέσματα της Διαπραγμάτευσης, ενώ υπογράμμισε πως η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας από τον κ. Γεωργιάδη με την υπόθεση Καμμένου είναι «ένα χιλιοπαιγμένο έργο», χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή, μακριά από την πολιτική ευθύνη που θα πρέπει να φέρει η αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε τόσο τον κ. Πολάκη, όσο και τον κ. Καμμένο, με επιθετικές αναφορές προς τη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατήγγειλε ότι με τις μεθόδους αυτές επιχειρεί να σταματήσει την άνοδο της χώρας, «βάζοντας τρικλοποδιές στην προσπάθεια να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας».  

'Οχι σε εξεταστική

Εάν έχει την οποιαδήποτε ένδειξη ή παραπάνω στοιχείο αναφορικά με την υπόθεση Noor1 να πάει στη Δικαιοσύνη η οποία ήδη διερευνά την υπόθεση αυτή, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας του σχετικά με την πρόταση του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χαρακτηρίζοντας άσκοπη μια τέτοια πρόταση, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η υπόθεση αφορά ένα πλοίο που βρέθηκε με πάνω από 2 τόνους ηρωίνης και ότι στη δικαστική εξέλιξη γίναμε μάρτυρες αιφνίδιων θανάτων πολλών εκ των βασικών μαρτύρων. Είπε ότι κάνει εντύπωση σε όλους ότι αυτή υπόθεση δεν ήρθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε, αλλά ήρθε προσφάτως όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να εμπλέξει τον υπουργό Άμυνας κατηγορώντας τον για προσπάθεια παρέμβασης στη δουλειά της δικαιοσύνης.

«Η υπόθεση αυτή κ. Μητσοτάκη διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και είναι το λιγότερο άσκοπο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε εξεταστική επιτροπή», τόνισε. Είπε ότι ο υπουργός συνομίλησε όταν αυτός που είναι μέσα του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση και τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη να πει αυτό που γνωρίζει. Οποιαδήποτε ένδειξη παραπάνω από αυτό έχετε, δεν χρειάζεται να ζητάτε εξεταστική. Πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της Δικαιοσύνης, να πάτε να καταθέσετε ό,τι έχετε, προκειμένου να διερευνηθεί με όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι «τα συμπεράσματα όλων μας σε σχέση με το κατά πόσον σας έπιασε τώρα ο πόνος γι' αυτή την υπόθεση, ας το βγάλει ο καθένας μόνος του».

«Δεν πείθετε κανέναν»

"Οι διαφορές με τη ΝΔ, είναι σαφείς. Και για να δανειστώ για μια φράση της κ. Γεννηματά. Πράγματι κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμα και την πολιτική σας. Όμως με το πρόγραμμά σας δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν παραπάνω εκτός από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ. Σας ξέρει καλά ο ελληνικός λαός και σας έχει δοκιμάσει. Τώρα  πλέον δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή ούτε στην κινδυνολογία. Τι σας έχει μείνει λοιπόν, να επιμένεται σε μια τεχνική πόλωση και στην δημιουργία τεχνιτών πολιτικών εντάσεων. Πότε παίζοντας παιχνίδια με την κοινωνία, ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας να συνεχίσουν την απεργία τους ενώ τα αιτήματά του είχαν ικανοποιηθεί και πότε παίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο της παρέμβασής μας στη Δικαιοσύνη. Γιατί; Γιατί ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας έκανε το μεγάλο έγκλημα να παροτρύνει έναν κατηγορούμε να πει την αλήθεια για ένα από τα μεγαλύτερα φορτία ναρκωτικών.   Εξαιρετική η «ατζέντα» του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του αντιπρόεδρου του κόμματός σας, ποτέ όμως δεν ήταν τόσο μακριά από την αίσθηση της πολιτικής ευθύνης. Αντιπολίτευση απένατί μας ναι, αλλά αντιπολίτευση απέναντι στα συμφέροντα της χώρα και της πατρίδας, όχι κ. Μητσοτάκη. Αν αυτό έχετε επιλέξει να κάνετε εμείς δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάζετε τρικλοποδιές στην προσπάθεια της χώρας να ξαναπατήσει στα πόδια της. Σ’ αυτή την προσπάθεια η ιστορία θα μας δικαιώσει, με κόστος μεν, και παρά το γεγονός ότι είμαστε μόνοι μας θα τα καταφέρουμε».

Για τη Συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συμφωνία και στους όρους αυτής υποστήριξε ότι: «πια οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την πραγματική ελληνική οικονομία, απουσιάζουν πια. Για πρώτη φορά η συμφωνία μας περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις κι όχι υποσχέσεις. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου δεν θα πρέπει από το 2018 να ξεπερνούν το 15% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας. Έχουμε ένα ταβάνι, ένα όριο ως προς τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους μας που δεν θα ξεπερνάμε. Δεύτερον, έχουμε συμφωνήσει ως προς τα πλεονάσματα για το επόμενο διάστημα. Με την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022, ισορροπούμε γιατί θα έπρεπε να έχουμε πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα». Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τη Ν.Δ για θράσος αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θυμίζοντας ότι στην συμφωνία που προηγήθηκε επί ΝΔ,  ήταν πολύ υψηλότερα.

Επιστροφή στις αγορές

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παλαιότερες συμφωνίες προκειμένου να κάνει την σύγκριση με την νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «Το 2012 είχαμε μόνο υποσχέσεις. Τώρα έχουμε μια σαφή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων μας για επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Δεσμεύσεις επίσης για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτά βλέπουν οι επενδυτές, οι αγορές και οι τράπεζες. Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεων και δημοσιευμάτων, υπάρχει και μια άλλη εικόνα που θέλετε να κρύψετε. Την εικόνα μιας χώρας που γυρίζει σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς την έξοδο από τα μνημόνια. Άκουσα από την πλευρά σας κι ένα ακόμη επιχείρημα, ότι το μόνο που καταφέραμε είναι να γυρίσουμε πίσω εκεί που μας άφησε η κυβέρνηση του Βενιζέλου και του Σαμαρά. Τώρα, ας πούμε την αλήθεια κ. Μητσοτάκη για να μάθει και ο λαός τι ακριβώς συγκρίνεται. Το υποτιθέμενο success story των Σαμαρά-Βενιζέλου, ας τα συγκρίνουμε με την σημερινή κατάσταση. Ας ξεκινήσουμε από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2014, είχατε καταφέρει να φέρετε πλεόνασμα μόλις 0,2%.

Απασχόληση: Η ανεργία ήταν στο 27% όταν παραλάβαμε εμείς τον Ιανουάριο. Φανταστείτε να μην ήταν και success  story.  

Ρευστότητα: Παραδώσατε τα ταμεία άδεια.  

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που είχατε συμφωνήσει μέχρι το 2018 θα οδηγούσε σε απώλεια περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ελληνική οικονομία.  

Η εκβιαστική απόπειρα εξόδου που επιχείρησε η Κυβέρνηση Σαμαρά στις αγορές, μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθεί αυτό το επίπλαστο success story.

Προτιμήσατε τότε να δουλέψετε όχι προς όφελος της χώρας. Αντί να μιλήσετε δημόσια και ανοιχτά για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους, αλλά για την βιωσιμότητα του χρέους. Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα. Δεν είχατε καμία εγγύηση και δέσμευση από τους δανειστές μας για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους.    Σήμερα έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ασκεί κριτική στην δική μας συμφωνία και διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση τουλάχιστον επέφερε μια ουσιαστική απομείωση των στόχων των πλεονασμάτων. Αποτελέσματα που δεν μπορείτε να διαστρεβλώσετε όσο και να προσπαθείτε. Ούτε εσείς ούτε οι ακραίοι εχθροί της χώρας, που σχεδίαζαν την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρώπη και τώρα έρχονται να σας πουλήσουν προστασία. Η σημερινή οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που προσπαθήσατε να αναδείξετε εσείς το 2014. Έχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και έχουμε πλέον την δυνατότητα για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, την οποία θα προετοιμάσουμε χωρίς βιασύνη για να εγγυηθούμε το 2018 την επίσημη έξοδο της χώρας στις αγορές».  

«Με την κοινωνία όρθια»

Ως μια από τις ουσιώδεις διαφορές των προηγούμενων συμφωνιών ο κ. Τσίπρας σημείωσε και το κοινωνικό πρόσημο που επιτεύχθηκε με την διαπραγμάτευση που οδήγησε στην νέα συμφωνία. Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όλα τα παραπάνω όμως εμείς επιθυμούμε να επιτευχθούν με την κοινωνία όρθια. Η αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στην κατάρρευση της εργασίας. Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά που έχουμε. Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα κι όχι μια αναπτυσσόμενη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ούτε Χιλή, ούτε Βρετανία. Αυτό είναι θέμα αποτελεσματικότητας».  

Αναφερόμενος στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, αλλά και της νέας συμφωνίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «το δικό μας σχέδιο είναι αυτό που ήδη έχει αποδώσει καρπούς και το στοίχημά μας είναι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Στα 2,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο, δείχνοντας ότι κερδήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας. Αυτά είναι αριθμοί που προέρχονται από τις υπηρεσίες εκείνες και της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Εργασίας που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση». Αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς ωστόσο υπογράμμισε: «Παρά την υψηλή φορολογία έχουμε αύξηση στο ΑΕΠ».

Για την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους και τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Αναφερόμενος αναλυτικά στα αντίμετρα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

-την ενίσχυση της επιχειρηματικής πολιτικής

-την στήριξη μέσω οικογενειακών επιδομάτων

-τα επιδόματα ενοικίων -η επέκταση των προγραμμάτων σχολικών γευμάτων  

-η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς  

-η ριζική μεταρρύθμιση στην ασφαλιστική πολιτική των ασφαλισμένων  

-η πρόβλεψη για την δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  

«Ασπίδα» σε Πολάκη

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός επιχείρηση να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, όταν αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, υπογράμμισε ιδιαίτερα την προσφορά και τις μεγάλες τομές στο θέμα της Υγείας. «Δώσαμε προτεραιότητα στην διάσωση του συστήματος υγείας, που εσείς είχατε αφήσει να καταρρεύσει. Ετοιμάζουμε 239 νέες μονάδες υγείας σε 80 αστικές περιοχές της χώρας. Αυτά για κάποιους στη ΝΔ, είναι μικρά γράμματα.    

Αναφορικά με την υγεία ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην ΝΔ, σημειώνοντας: «Όλα αυτά για την Υγεία δεν σας ενδιαφέρουν εσάς στη ΝΔ, γιατί όπως αποκαλύπτεται από τις έρευνες κάποιοι νοσηλεύονταν τσάμπα στο Ντυνάν».

«Δεν είστε τρολ, είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

«Τόσο μεγάλη ήταν η έγνοια του να κουβεντιάσουμε την οικονομία, που ξεκίνησε τη συζήτηση που ζήτησε, κάνοντας σχόλια για τις αναρτήσεις Πολάκη-Καμμένου. Δεν είστε τρολ, είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή απαντώντας σε εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Περίμενα να πείτε κάτι ουσιαστικό, αλλά για 15 λεπτά μιλούσατε για τα social media», σχολίασε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένδεια επιχειρημάτων από τον αρχηγό της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ουδέποτε ανέδειξε το χρέος ως μία σημαντική παράμετρο για την οικονομία. «Αν κυβερνήσετε θα προχωρήσετε στις πιο ακραίες φιλελεύθερες επιλογές», συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας την ανάγκη για λύση στο χρέος και για πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ. «Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση, ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια. Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%», τόνισε.

«Σε κάθε περίπτωση κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην ανάπτυξη της οικονομίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως βλέπουμε αυτή την ανάγνωση και όχι «τη δική σας μίζερη».

«Ήρθατε με ποδοσφαιρική λογική στη Βουλή. Είπατε ότι χάσαμε 5-0, αλλά αρχίσατε τα αυτογκόλ», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον γιατί αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη του θυμίζει την ταινία «ο Μπακαλόγατος».

«Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάμε για σχοινί»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για Καμμένο-Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απαντά επειδή προκλήθηκε από τη φράση «θεσμική χυδαιότητα».

«Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική, ακόμα και σε σεβαστές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως, είναι όταν μιλάτε εσείς για λίστες φοροδιαφυγής, τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα κόμματά σας και εκδότες για να λιβανίζουν, είναι οι μίζες της Siemens που κατέληγαν στα ταμεία των κομμάτων σας, είναι όχι μόνο να χαρίζεις σε ιδιώτες το Ερρίκος Ντυνάν, αλλά να δουλεύουν εκεί με αργομισθίες φίλοι και γνωστοί. Θεσμική χυδαιότητα είναι να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια, είναι η συνέντευξή σας στο Politico που ξεπλύνατε την Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι θεσμική χυδαιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν βουλευτές και αν τους ζητηθεί να επιστρέψουν μία μέρα στη βιοπάλη, δεν θα χαθούν. Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάμε για σχοινί. Σας είχα πει κάποια στιγμή ότι θα ζητάτε τέσσερα χρόνια εκλογές αλλά δεν θα γίνουν. Θα είστε ο πρώτος που θα πανηγυρίζει συνεχώς επειδή κερδίζει στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χάσει στην κάλπη, όταν έρθει η ώρα. 

Ο λαός θα συγκρίνει τις προτάσεις σας και τις προτάσεις μας, το έργο μας και το δικό σας. Θα μας δώσει την επόμενη θητεία για να καρποφορήσουμε τους κόπους των πρώτων χρόνων μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.