Στην περίπτωση του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών στα Χανιά, που ανήκει στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και για 14 χρόνια είναι υπό κατάληψη αναρχικών, αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως το Πολυτεχνείο χάνει χρήματα από την εκμίσθωση του κτιρίου, με τα οποία θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του, επειδή το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε τώρα να κάνει αίτηση για την ανακήρυξη του κτιρίου σε μνημείο, κίνηση που παγώνει επ' αόριστον την εκμίσθωση, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί σχετικός διαγωνισμός που την επιτρέπει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να καθυστερήσει το έργο: «Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην «αγάπη που δεν κρύβεται» για τις ομάδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο», γράφει ο αρχηγός της ΝΔ και καταλήγει στη δέσμευση πως όταν το κόμμα του είναι κυβέρνηση, το κτίριο θα αξιοποιηθεί και «θα μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αυτό είναι το κτήριο «Μεραρχίας Κρητών» στην παλαιά πόλη των Χανίων. Μαζί με τα γειτονικά κτήρια, «Τουρκικών Φυλακών» και «Στρατώνων», ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Παλαιότερα στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος, αλλά μετά τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι Χανίων, δεν έχουν καμία διοικητική ή εκπαιδευτική χρήση.

Το κτήριο της «Μεραρχίας Κρητών» τελεί υπό κατάληψη εδώ και 14 χρόνια από ομάδα του αυτοαπακαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία παρεμποδίζει τη χρήση όχι μόνο του κτιρίου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου. Το 2014 το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους μέσω εκμίσθωσης για 25 χρόνια και πριν λίγες μέρες ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε.

Τα έσοδα για το Πολυτεχνείο από την εκμίσθωση, ισοδυναμούν με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου για 8 έτη και αυξάνουν κατά 35% τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του Ιδρύματος. Για να το πω με παραδείγματα: Καλύπτουν τις ετήσιες δαπάνες σίτισης 600 φοιτητών ή 360 υποτροφίες των 1.000 ευρώ προς φοιτητές του ιδρύματος.

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κάποιος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα, το Υπουργείο Πολιτισμού, που επί 14 χρόνια ανέχεται την κατάληψη, θυμήθηκε τώρα να ζητήσει το αυτονόητο: τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείου. Κάτι που φυσικά επιφέρει τη μη έκδοση οικοδομικής άδειας έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό το Πολυτεχνείο καθίσταται όμηρος της γραφειοκρατίας, για όσο καιρό αυτή θελήσει - δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεσμευτικά - παρά το γεγονός ότι η ανακήρυξη του κτηρίου ως μνημείου, είναι από όλους επιθυμητή και σε τίποτα δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με επίσημη τοποθέτησή του εκφράζει την αντίθεση του στην εκμίσθωση των κτηρίων, αρνούμενος το δικαίωμα του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην «αγάπη που δεν κρύβεται» για τις ομάδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος η λογική, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου θα επικρατήσουν. Θα χρειαστεί όμως μάχη ακόμα και για τα αυτονόητα, κόντρα σε αγκυλώσεις και πρακτικές που κρατάνε τη χώρα πίσω.

Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του ιδρύματος. Και δεσμεύομαι πως όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.