Να επενδύσει στην Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τον κόσμο της αγοράς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προεξοφλώντας -όπως τόνισε- την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, που «αργά ή γρήγορα θα έρθει».

«Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά ή γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στο πλαίσιο που θα θέσει για την ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα.

«Εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε. Το έχουμε ξανακάνει ως Έθνος, μπορούμε και τώρα. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τα πέντε βασικά βήματα τα οποία είναι έτοιμη να εφαρμόσει:

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη, τονίζοντας:

«Πρώτος τομέας, ο τουρισμός, μειώνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών. Δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό…. Προτάσσοντας ιδιαίτερα την δεύτερη κατοικία και προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Και βέβαια εφαρμόζοντας έναν σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό. Χωρίς εκπτώσεις στην αρχή της αειφορίας και με τήρηση των όρων και περιορισμών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αλλά με ευελιξία και χωρίς προκαταλήψεις άλλων εποχών.

Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας είναι ο πρωτογενής τομέας. Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δισ. τα οποία λιμνάζουν. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ο τρίτος τομέας είναι η εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων... Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό».

Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις 

Οι τρεις εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών στο συνέδριο του Economist, με κάθε ευκαιρία επαναλάμβαναν τη φράση «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση» θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία του προγράμματος είναι η υλοποίησή τους τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά από αυτό.

Παράλληλα, το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν οι θεσμοί είναι πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.