Την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων βλέπει πίσω από την αλλαγή της στάσης της ΝΔ στο θέμα της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητας η κυβέρνηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην στάση που είχαν τηρήσει οι συνδικαλιστές της γαλάζιας παράταξης όλο το τελευταίο διάστημα λέγοντας ότι ήταν διαλλακτικοί, αλλά κατόπιν εντολής από την οδό Πειραιώς, η ΔΑΚΕ επέλεξε να ψηφίσει λευκό στην πρόταση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αναστολή της απεργίας.

«Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις "ΝΔ" και "εργολάβοι" ταυτίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παρ' όλα αυτά κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως την Πέμπτη μετά τη μεγάλη κινητοποίηση θα σταματήσει η απεργία και θα επικρατήσουν πιο λογικές σκέψεις, ενώ άλλα στελέχη βλέπουν πως η απεργία έχει αποδυναμωθεί, καθώς σε πολλούς δήμους μαζεύονται ήδη τα σκουπίδια. Ιδιαίτερα δε στην Αθήνα μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΠ- ΟΤΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

Αιχμηρή ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. «Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία » ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο του κυβερνώντος κόμματος.