Με αυτήν τη συµφωνία «δεν βγαίνουµε στις αγορές», προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς στις συζητήσεις που έχει µε βουλευτές και στελέχη της Ν.∆. που τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο στην οδό ∆ηµοκρίτου. Από τα πλέον πολυσύχναστα είναι και το γραφείο του στη Βουλή.  Τη ∆ευτέρα επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στον τρίτο όροφο της Πειραιώς. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όλες οι πολιτικές εξελίξεις. Η συνάντησή τους έγινε σε µια κρίσιµη πολιτική στιγµή.   Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίµ, βρισκόταν στην Αθήνα. Την εποµένη θα ακολουθούσε το τετα-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίµου για το Eurogroup και το Κυπριακό. Η δικαίωση της κυβέρνησής του είναι συνεχές µέληµα του πρώην πρωθυπουργού. Ο Αντ. Σαµαράς είχε χαρακτηρίσει τη µείωση του αφορολογήτου και τις νέες περικοπές συντάξεων ένα «τέταρτο Μνηµόνιο», µε το οποίο «αποκαλύπτεται η µεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα µας».   Είναι σαφές ότι τώρα, που θεωρεί αδύνατο ένα εγχείρηµα εξόδου στις αγορές, στην ουσία βλέπει ένα πέµπτο Μνηµόνιο µετά τη λήξη του προγράµµατος, τον Αύγουστο του 2018. Βουλευτές που είναι τακτικοί συνοµιλητές του επαναλαµβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση Ν.∆. ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν τη ρίξει ο Αλέξης Τσίπρας χρησιµοποιώντας την Προεδρική εκλογή, είχε στο τραπέζι το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο προέβλεπε µέτρα κάτω από 1 δισ. ευρώ, ενώ ακόµη και το σκληρό ∆ΝΤ ζητούσε τότε µέτρα µόλις 1,5 δισ. και είχε σχεδόν συµφωνηθεί µια προληπτική πιστωτική γραµµή για έξοδο στις αγορές την άνοιξη του 2015.   Είχαν προηγηθεί και δύο δοκιµαστικές έξοδοι στις αγορές µε επιτυχία. Ακολούθησε η επέλαση Τσίπρα και το σισύφειο µαρτύριο της χώρας συνεχίστηκε, όπως τονίζει η Πειραιώς. Ο Αντ. Σαµαράς στην πρόσφατη δήλωσή του επικαλέστηκε επίσηµα στοιχεία του υπ. Οικονοµικών, του Μαΐου του 2014, σύµφωνα µε τα οποία το ΑΕΠ θα έφτανε το 2018 στα 217 δισ. ευρώ, ενώ µε τις σηµερινές προβλέψεις µετά βίας θα φτάσει στα 188 δισ. ευρώ. «∆ηλαδή, χάνουµε 29 δισ. ευρώ εισοδήµατος εξαιτίας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καµµένου!», τόνισε. «Κάθε ελληνικό νοικοκυριό γίνεται 7.000 ευρώ φτωχότερο! Και, ταυτόχρονα, οι φτωχότεροι Ελληνες θα πληρώνουν επιπλέον και τα 14,2 δισ. ευρώ αχρείαστα Μνηµόνια». Θεωρεί την ανάπτυξη το «κλειδί» για την προοπτική της χώρας και µε τη συµφωνία δεν εξασφαλίζεται. «Χωρίς ανάπτυξη, σε λίγο ούτε οι πιο φανατικοί ΣΥΡΙΖΑίοι δεν θα πιστεύουν τον Τσίπρα», είχε δηλώσει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».    

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ  

Η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.∆. ΠΑΣΟΚ, αν και στην αρχή πέρασε διά πυρός και σιδήρου, άφησε πίσω της µια φιλία µεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων που κρατάει µέχρι σήµερα. Τόσο ο Αντώνης Σαµαράς όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος µιλάνε µε τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλο. Εχουν τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες και κάνουν και κοινωνικές συναντήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός συνηθίζει να λέει ότι µε τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ στην αρχή πέτυχε µια σχέση modus operandi, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε modus vivendi. Ο Φώτης Κουβέλης τούς «πούλησε» και τους δύο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Στις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης Σαµαρά, το 2014, αναφέρθηκαν πρόσφατα ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, και ο πρόεδρος της οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέµπερ. ∆ριµεία κριτική από την κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός διότι υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσµατα άνω του 4%, που θεωρούνται δυσθεώρητα. Κατηγορούν τη Ν.∆. ότι δεν δικαιούται να οµιλεί και να επικρίνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασµα που υπέγραψε η σηµερινή κυβέρνηση µέχρι το 2022 και το περίπου 2% έως το 2060. Η απάντηση είναι ότι η χώρα εγκλωβίστηκε σε «πολυετή λιτότητα». Ο πρώην πρωθυπουργός δεν βλέπει τώρα γρήγορα εκλογές, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόµενο ο Αλ. Τσίπρας να αιφνιδιάσει.    

Τα στέκια και οι φίλοι του  

Τα στέκια του Αντ. Σαµαρά στο κέντρο της Αθήνας είναι το «Zonar’s», το εστιατόριο «City Βistro», ένα µικρό καφέ κάτω από το γραφείο του στη ∆ηµοκρίτου µε πρόχειρο φαγητό, το εστιατόριο του Χίλτον κ.ά. Μεταξύ άλλων, εθεάθη να τρώει µε τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Ν.∆.-ΠΑΣΟΚ και βουλευτή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο. Ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Αδωνις Γεωργιάδης είναι ο αγαπηµένος του. Οπως και εκείνος του Αδ. Γεωργιάδη. Τα λένε πολύ συχνά. Στο «Zonar’s» ήταν παρέα µε τον βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη και δύο φίλους εκτός πολιτικής, ο ένας εκ Καλαµάτας. Στην ταβέρνα του Βασίλη στην Κηφισιά ήταν µε το ζεύγος Πλακιωτάκη. Πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός, συνοδευόµενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, η οποία µόνο θετικά σχόλια συγκεντρώνει από όλους, συνέφαγε µε την Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και τον σύντροφό της, Γιώργο Λεγάκη, τον Κώστα Αχ. Καραµανλή και τη σύζυγό του, Μιράντα, και το ζεύγος Νότη Μηταράκη. Ειδικά µε την κ. Ασηµακοπούλου έχουν συναντηθεί και σε δείπνα σε σπίτια, µε διάφορες συνθέσεις, πολιτικές και µη. Αυτό που της κάνει εντύπωση είναι «πόσο µέσα πέφτει στις προβλέψεις του για τα πάντα, από την έξαρση της τροµοκρατίας του ISIS στην Ευρώπη και τις κινήσεις Τσίπρα µέχρι την αντιµετώπιση από τους δανειστές και τα αποτελέσµατα της ψευτο-περήφανης διαπραγµάτευσης», όπως λέει. «Ξέρει αυτός...», τονίζει.