Μήνυμα προς την Άγκυρα απέστειλε από τα μαρτυρικά Ψαρά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του μετά το πέρας των εκδηλώσεων του εορτασμού για την 193η επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού από τους Τούρκους.

«Διαμηνύουμε προς όλες τις γειτονικές χώρες, και ιδίως προς την Τουρκία, ότι τείνουμε ειλικρινώς χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Παυλόπουλος. Χθες επίσης ο κ.Πρόεδρος κατά την αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη του Δήμου Ψαρών, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Τουρκία όμως πρέπει να κατανοήσει ότι η φιλία και η καλή γειτονία -όπως και η εν γένει ευρωπαϊκή της προοπτική, την οποίαν εμείς στηρίζουμε- προϋποθέτουν πλήρη και ανυπόκριτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα πρωτίστως του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, ο σεβασμός του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και ο σεβασμός της Ιστορίας. Εμείς είμαστε εδώ έτοιμοι να συνεργαστούμε, να ζήσουμε μαζί και να δημιουργήσουμε μαζί εφόσον γίνεται σεβαστή η αντηρίδα των προϋποθέσεων. Αν όχι ο δρόμος δεν είναι σεβαστός. Και η ευθύνη δεν είναι σε αυτό το Λαό, αλλά σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις που αντίκεινται στις παραπάνω αρχές».

Ακολούθως, το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη Λέσβο, όπου επισκέφτηκε διαδοχικώς το Πολύκεντρο Πολιχνίτου, όπου ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ε.Λέκκα και τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ καθηγητή Ν.Βούλγαρη και εν συνεχεία το σεισμόπληκτο χωριό της Βρίσας, όπου ενημερώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου καθηγητή Ν.Σουλακέλλη και τις τοπικές αρχές.