Προκλητικό εμφανίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά στην αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.


Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του καταδικάζει τα όσα είπε η ελληνική πλευρά και τονίζει πως «η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή».


Η ανακοίνωση συνεχίζει στο ίδιο ύφος και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές πιέζουν την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» καταθέτουν νόμους εναντίον του Μουφτή και καταλήγει πως η Ελάδδα δεν διαθέτει τζαμί και την καλεί να είναι μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σεβαστεί όλες τις θρησκείες.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την σύνθετη ιστορία της.


Ερωτηθείσα για την υπόθεση η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Xέδερ Νάουερτ, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνομε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την σύνθετη ιστορία της».


Στη συνέχεια σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να μετατραπεί σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε:


«Δεν λέω καθόλου αυτό. Η Αγία Σοφία έχει μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες. Για πολλές θρησκείες. Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει».

Διαβάστε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Άγκυρα για την Αγία Σοφία