Χαμένοι στην μετάφραση των προσκλήσεων του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται να είναι αρκετοί από τους παραλήπτες τους, επτά μόλις μέρες πριν την έναρξη του. Άραγε είναι θέμα ερμηνειών ή ουσίας; Η αρχή έγινε χθες το πρωί από την Άννα Διαμαντοπούλου. Σε συνέντευξή της («Βήμα fm») επισήμανε μεν ότι «η Ώρα Αποφάσεων επιμένει στη θέση της για άμεση σύσταση νέου και ενιαίου φορέα στον προοδευτικό χώρο», παραλλήλως, όμως, επιβεβαίωσε και την σύγχυση - μέχρι χθες υπήρχε ως φημολογία - που έχει δημιουργηθεί ενόψει Συνεδρίου, δεδομένου ότι τα προσκλητήρια που έλαβαν οι τρεις ιδρυτές της «Ωρ.Α.» είναι προσωπικά και χωρίς - στο χαρτί τουλάχιστον - να συνδέεται η παρουσία τους σε αυτό με την πολιτική τους κίνηση.

Και πράγματι το ερώτημα είναι εύλογο: Καλούνται ή όχι οι τρεις πρώην υπουργοί ως ιδρυτικά στελέχη της «Ωρ.Α.» στο Συνέδριο; Η απάντηση από την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι εκλήθησαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Δεδομένου ότι η «Ωρ.Α.» είναι κίνηση και όχι κόμμα, κάλεσαν τους τρεις πρώην υπουργούς με την ιδιότητα των στελεχών της Κεντροαριστεράς. Αυτό, όπως τονίζουν, εμπεριέχει και τον ρόλο τους ως ιδρυτές της Ωρ.Α. αλλά και ο,τι άλλο έχει κάνει ο καθένας (π.χ. Άννα Διαμαντοπούλου - Δίκτυο, Ραγκούσης - Επόμενη Ελλάδα, Γιώργος Φλωρίδης - Κοινωνικός Σύνδεσμος) και, βεβαίως, την συνολική διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι προφανές ότι η ΔΗΣΥ αναγνωρίζει την κίνηση των «τριών», γι' αυτό και η Φώφη Γεννηματά θα ζητήσει να τους συναντήσει και κατ’ ιδίαν μετά το Συνέδριο. «Το πραγματικό ζήτημα λοιπόν, είναι αν θέλουν να έρθουν στο Συνέδριο» υποστηρίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση μάλλον ισχύει η παροιμία πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει».

Ακόμα κι έτσι, πάντως, ο Γιάννης Ραγκούσης δίνει μία άλλη διάσταση στο ζήτημα. «Αλίμονο εάν αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον προοδευτικό χώρο παίζονταν "παιγνίδια προσκλήσεων". Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχουν όχι οι προσκλήσεις αλλά οι πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ. Εύχομαι οι αποφάσεις αυτές να αποδειχτούν ιστορικές» λέει στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ.

* Από την Ελευθερία του Τύπου