Ειδική αναφορά στα θέματα διαφθοράς έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να προσεγγίσει, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, και τα θέματα της επικαιρότητας που αγγίζουν και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, όπως το θέμα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου, και στην παρέμβασή του στο έργο της δικαιοσύνης και στην υπόθεση του ΝΟΟR 1, ανέφερε μια σειρά από συγκεκριμένες υποθέσεις, που η έρευνά τους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά ωστόσο δεν αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησής του.  

Συγκεκριμένα ανέφερε υποθέσεις όπως η Siemens, η NOVARTIS και η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, αφήνοντας τελευταία την υπόθεση NOOR 1. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν θα συγκαλύψουμε τίποτα και κανέναν. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο ης απερίσπαστη».

Ειδικότερα η αναφορά του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Στόχος αυτή της κυβέρνησης και δέσμευσής μας απέναντι στο λαό, δεν ήταν μόνο η έξοδος από την κρίση, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Από την δική μας πλευρά είμαστε αποφασισμένοι να μην συγκαλύψουμε τίποτα και κανέναν. Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμη ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε την υπόθεση NOVARTIS, εξοπλιστικά ή την υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν. Κυρίως όμως θα ενδιαφερθούμε για τις εγκληματικές ενέργειες που μας αφήνουν όλους άφωνους. Όπως η μυστηριώδης αυτή υπόθεση του noοr 1 και τους ταυτόχρονους θανάτους εμπλεκομένων στην υπόθεση. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε απερίσπαστη η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της προκειμένου να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη».