Ένα δύσκολο παζλ θα αποτελέσουν οι βουλευτικές λίστες της Νέας ∆ηµοκρατίας στη Θεσσαλονίκη για τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί ο ανταγωνισµός έχει ενταθεί, καθώς η Ν.∆. αναµένεται να αυξήσει σηµαντικά τον αριθµό των βουλευτών της τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Με βάση τις σηµερινές εκτιµήσεις, οι έξι βουλευτές που εκλέχθηκαν το 2015 µε τη Ν.∆. στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νοµού θα πλησιάσουν διψήφιο νούµερο (9 ή 10).

Εξι ή εφτά αναµένεται να βγουν στην Α’ και µάλλον τρεις στη Β’ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, οι έξι σηµερινοί βουλευτές της Ν.∆. θεωρούνται πλέον παλιές καραβάνες, µιας και έχουν συµπληρώσει αρκετά χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 1989, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Ελενα Ράπτη και ο Θόδωρος Καράογλου το 2004 και ο Σάββας Αναστασιάδης το 2009. Αρα, µια ανανέωση θα βοηθούσε σηµαντικά τη Νέα ∆ηµοκρατία να κερδίσει και νέες ψήφους.  

ΟΙ ΠΟΛΟΙ  

Σε εσωκοµµατικό επίπεδο, το «καραµανλικό» µπλοκ είναι ιδιαίτερα ισχυρό, µε τον πρώην πρωθυπουργό να διατηρεί µια µεγάλη οµάδα πολιτικών φίλων, που παραµένει ιδιαίτερα ισχυρή, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά που κάνει την εµφάνισή του στην εκλογική του περιφέρεια. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο παράγοντας που λέγεται «Απόστολος Τζιτζικώστας». Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας έχει δηµιουργήσει τη δική του δυνατή παρουσία στον βορρά, η οποία ενισχύθηκε και από την κάθοδό του στη µάχη για την εκλογή του νέου προέδρου της Ν.∆. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το µεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται στη µάχη για µία θέση στις δύο λίστες, το σχετικό παζλ των 32 υποψηφίων που θα συµπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Α’ (20 υποψήφιοι) και της Β’ (12) δεν είναι καθόλου απλό.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι υποψήφιοι και οι τέσσερις σηµερινοί βουλευτές (Καραµανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Ράπτη), φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Ακόµη, ακούγονται πολύ έντονα τα ονόµατα της δηµοτικής υπαλλήλου Βίκυς Νάκου, της δηµοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα, του πρώην αντιδηµάρχου και προερχόµενου από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου και της περιφερειακής συµβούλου Ελένης Φύκα. Επίσης, τα ονόµατα των πολιτευτών Αννας Ευθυµίου, Βενιαµίν Καρακωστάνογλου και Αντώνη Σαµαρά (απλή συνωνυµία µε τον πρώην πρωθυπουργό), του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού και του πρώην γενικού γραµµατέα ∆ηµοσίων Εργων, Στράτου Σιµόπουλου, όπως επίσης της πρώην περιφερειακής συµβούλου Τζελίνας Μακραντωνάκη. Ερώτηµα είναι τι θα γίνει µε τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, ∆ηµήτρη Σταµάτη, και µε τον πολιτευτή ∆ηµήτρη Πανοζάχο.

∆εν αποκλείεται να είναι υποψήφιος και ο γιος του πρώην υπουργού Σωτήρη Κούβελα, ∆ηµήτρης. Ακόµη, στα νέα ονόµατα που ακούγονται περιλαµβάνονται οι ωραίες Κατερίνα Σταµούλη (οικονοµολόγος), Αφροδίτη Λατινοπούλου (τενίστρια) και Σοφία Αλατζά (αθλητικογράφος) και ο δηµοτικός σύµβουλος Θεσσαλονίκης Σωκράτης ∆ηµητριάδης. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης είναι πιθανόν να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.∆. ο προερχόµενος από το Ποτάµι Φάνης Ουγγρίνης, ενώ τα σενάρια για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Κατερίνα Μάρκου για την Α’ Θεσσαλονίκης δίνουν και παίρνουν, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Ερώτηµα παραµένει τι θα γίνει στον χώρο της πατριωτικής ∆εξιάς, όπου υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του ψηφοδελτίου, µε το όνοµα του Κώστα Κιλτίδη να ακούγεται έντονα. Επίσης, άγνωστος Χ είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που θα µπορούσε να ενισχύσει τη διείσδυση της Ν.∆. στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, ενώ προεκλογικά κινείται και ο πέντε φορές πρώτος επιλαχών και πρώην γενικός γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης. Ακούγεται, ακόµα, ότι θα υπάρξουν υποψηφιότητες τόσο από τον πανεπιστηµιακό όσο και από τον επιχειρηµατικό χώρο, χωρίς ακόµη να έχουν προκύψει συγκεκριµένα ονόµατα. Στα νέα πρόσωπα της Α’ Θεσσαλονίκης συµπεριλαµβάνεται ο καρδιολόγος ∆ιαµαντής Γκολιδάκης από την Καλαµαριά.  

Μάχη για μια θέση στα ψηφοδέλτια της Β’ Περιφέρειας

Στη λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι υποψήφιοι οι σηµερινοί βουλευτές Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, θα συµπεριληφθεί σίγουρα ο γενικός γραµµατέας Συντονισµού της κυβέρνησης Σαµαρά, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς, που έχει πολύ καλή πολιτική και προσωπική σχέση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επιχειρηµατίας Κώστας Φωτίου και ο γαµπρός του πρώην βουλευτή Γιώργου Σαλαγκούδη, Κώστας Ευθυµίου. Επίσης, σε προεκλογικούς ρυθµούς κινούνται οι πολιτεύτριες του 2015 Ολγα ∆ηµητριάδου, Κατερίνα Λυρούδη και Αννα Νικολή, ο αυτοδιοικητικός Πάρις Τσογκαρλίδης και η εντυπωσιακή δηµοτική σύµβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολή Κωνσταντινίδου. Ακόµη, κινητικότητα επιδεικνύουν οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Γιουτίκας και Γερακίνα Μπισµπινά, χωρίς όµως να είναι βέβαιο ότι θα είναι τελικά υποψήφιοι βουλευτές, ενώ επανέρχονται εκ νέου σενάρια για την υποψηφιότητα της πρώην επάρχου Λαγκαδά (και µέλλουσας συζύγου του Κωστή Χατζηδάκη) Πόπης Καλαϊτζή. Τέλος, ενδιαφέρον για µια βουλευτική υποψηφιότητα φέρεται να έχει και ο πρώην γενικός γραµµατέας Ενηµέρωσης Γιώργος Καραγιάννης.