Με την πορεία που δείχνει να έχει πάρει η διαπραγµάτευση ενόψει του Eurogroup, που έχει προγραµµατιστεί για τις 15 Ιουνίου, αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για τον λόγο για εκείνο το… ντελίριο ενθουσιασµού της κυβέρνησης περί τα µέσα Μαΐου.

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή τους διαπιστευµένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τους είχε πει ότι «τα νέα είναι τόσο θετικά, που δυσκολευόµαστε να τα πιστέψουµε. Κρατάµε µικρό καλάθι βεβαίως, αλλά... είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Θα µε αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα».

Τα όσα ακολούθησαν έως τώρα είναι γνωστά. Αυτό που δεν έγινε γνωστό ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να εκτεθεί µε τέτοιο τρόπο απέναντι στους δηµοσιογράφους, αλλά κυρίως στους πολίτες. Οπως λοιπόν πληροφορείται το «Secret» ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, το ενθουσιώδες ξέσπασµα του πρωθυπουργού δεν είχε να κάνει µε λάθος πληροφόρηση. Μάλλον το αντίθετο συνέβαινε, καθώς στο Μέγαρο Μαξίµου έφταναν δυσάρεστα νέα από όλες τις πλευρές.

Επίσης, την επόµενη ηµέρα επρόκειτο να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τα µέτρα που είχαν απαιτήσει οι δανειστές –περικοπή συντάξεων, αφορολόγητου κ.ά.µε αποτέλεσµα το κλίµα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα να είναι κάθε άλλο παρά καλό. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό και µε τους ενδόµυχους φόβους κάποιου «απρόοπτου», έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός µε µια σούπερ αισιόδοξη δήλωση.

Στόχος, να βελτιώσει το κακό κλίµα ανάµεσα σε βουλευτές και στελέχη και -δευτερευόντως-να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα «ατυχήµατος» στην ψηφοφορία. Η πρόταση συζητήθηκε δι’ ολίγον από στενό κύκλο συνεργατών του και τελικά αποφασίστηκε να υλοποιηθεί. Και µάλιστα ήταν τόσο ενθουσιώδης, που ο Αλ. Τσίπρας για πρώτη φορά ανήγγειλε πως είναι έτοιµος να φορέσει γραβάτα, την οποία πάντως, µε τα έως τώρα δεδοµένα, δεν φαίνεται να βάζει σύντοµα…