Το προφίλ ενός άξιου πολιτικού άνδρα με σημαντική συμβολή στην εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και στην κατάργηση των διαχωριστικών πολιτικών γραμμών που «βασάνιζε» τόσο πολιτικό σύστημα όσο και την κοινωνία, αλλά και την αταλάντευτη στάση του από τα δημοκρατικά ιδεώδη του κοινοβουλευτισμού, σκιαγράφησαν από το βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Με σεβασμό τόσο στην πολυδιάστατη πολιτική του πορεία όσο και στην μνήμη του πολιτικού άνδρα οι πολιτικοί αρχηγοί αναγνώρισαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το πρόσωπο του πολιτικού που έβαλε πάνω απ’ όλα τις αξίες του πολιτικού πολιτισμού και απάλλαξε την χώρα από «αγκάθια» και κινδύνους. Αναγνώρισαν το ύψος ενός πολιτικού ηγέτη που χαρακτηρίστηκε από τις πράξεις και τις ιδέες του, από την ρητορική του, από την τακτική του, που ακόμη ενώνει και εμπνέει  τους Έλληνες.  

Η ειδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμου του πρώην πρωθυπουργού.

Η οικογένεια του Κων. Μητσοτάκη στο πολιτικό μνημόσυνό του [Εικόνες]

Αλέξης Τσίπρας: «Άξιος πολιτικός αντίπαλος της Αριστεράς»

Το λόγο πήρε πρώτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σκιάγραφησε το πολιτικό προφίλ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από μια αριστερή πολιτική ματιά. Τον χαρακτήρισε ως έναν άξιο πολιτικό αντίπαλο της αριστεράς, ο οποίος όμως συνέβαλε την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών και στην εμπέδωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Διαβάστε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού: 

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Πραγματικός ηγέτης με σημαντική προσφορά στην εμπέδωση της Δημοκρατίας»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ηγέτης με μέταλλο»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σκιαγράφησε τον πολιτικό χαρακτήρα του πρώην πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν συμβιβάστηκε ποτέ και δεν κορόιδεψε ποτέ τον ελληνικό λαό, κάτι που οι πολίτες του αναγνώρισαν.

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου της ΝΔ:

Κυριάκος: Ο Μητσοτάκης δεν συμβιβάστηκε και δεν κορόιδεψε ποτέ τον λαό

Φώφη Γεννηματά: Δεν έπαψε μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για οξεία πολιτική σκέψη

 Με θερμά συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας πως η συζήτηση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς «είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τη σορό του. Και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία».   «Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει» είπε και πρόσθεσε: «Αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», καθώς όπως είπε, «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων».  

Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις. Άλλωστε, η ιστορία, η αντικειμενική ιστορική αξιολόγηση, δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα. Κάθε πρόσωπο που πέρασε κι άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία με την ένταση και τη διάρκεια που το έπραξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια παθιασμένη ή εμπαθή μεταθανάτια κατάθεση διαπιστευτηρίων αγάπης και μίσους στον Τύπο και το διαδίκτυο».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εδραίωσε την αστική εξουσία

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες διαφόρων αναγκαίων εκσυγχρονισμών που απαιτούνταν για την αποτελεσματικότερη άσκηση και εδραίωση της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι ο «ήταν από τις πολιτικές προσωπικότητες του αστικού κόσμου που κατάλαβαν σχετικά νωρίς ότι για την αντιμετώπιση του εργατικού-λαϊκού, του κομμουνιστικού κινήματος δεν αρκούσε η καταστολή, οι διώξεις, αλλά επιβαλλόταν και η προώθηση πολιτικών μέτρων συμμετοχής και ενσωμάτωσής του, τελικά, στο αστικό πολιτικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιπλέχτηκε στις αντινομίες και στις αντιφάσεις που πήγαζαν από το τρίγωνο Στρατός-Παλάτι-Κυβέρνηση της μεταπολεμικής αστικής εξουσίας και τις διαφορετικές διεθνείς συμμαχίες που προωθούσαν οι διάφορες αντιμαχόμενες μερίδες της αστικής τάξης, της κυρίαρχης τάξης στη χώρα πριν από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Ως αποτέλεσμα έφυγε από την Ένωση Κέντρου και την κυβέρνησή της τον Ιούλιο του 1965, συνεχίζοντας όμως να υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντα του συστήματος, αντιτασσόμενος, όπως και άλλοι αστοί πολιτικοί της περιόδου στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι με την ανάδειξη της ΝΔ στη κυβέρνηση και του ίδιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία το 1990, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ συνδέθηκε με την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων. 

Το ΚΚΕ αντιμετώπισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με βάση αντικειμενικά δεδομένα, όπως άλλωστε κάνει για κάθε πολιτικό αντίπαλό του, σε συνδυασμό με τα συνολικά κριτήρια που διατηρεί ως σήμερα προκειμένου να κρίνει το ρόλο μιας κυβέρνησης, ενός ηγέτη απέναντι στο λαϊκό κίνημα, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. 

«Αν και σκληρός ιδεολογικά και πολιτικά αντίπαλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα έλεγε αυτά που πίστευε, με ευθύτητα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα τον αντιμετωπίσαμε πάντοτε και εμείς. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο. Καθαρά και με ευθύτητα το Κόμμα μας, αντιπαρατέθηκε στις πολιτικές θέσεις και απόψεις του, με πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς μισόλογα, χωρίς μικροκομματικούς ελιγμούς. Πιστεύουμε ότι αυτό μας το αναγνώρισε και ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, χάριν σκοπιμότητας, αυτές τις ώρες να κρύβουμε λόγια, ακόμα και τώρα που πλέον δεν είναι στην ζωή», κατέληξε ο γγ του ΚΚΕ.

Λεβέντης: Χαρισματικός και αμφιλεγόμενος

«Είχε μεγάλη αξία αλλά έβαλε τον εαυτό του σε δοκιμασία που έγινε αποστάτης της παράταξής του. Ζούσε ένα εσωτερικό δράμα. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου αποστάτησε και έριξε αυτή την κυβέρνηση. Ήταν ιστορικό λάθος του που το πλήρωσε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «χαρισματικό», αλλά και «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

Αναγνώρισε ως «μεγάλο επίτευγμα συναίνεσης τη συγκρότηση κυβέρνησης το 1989 με Φλωράκη και Κύρκο», από το οποίο, όπως είπε, «εμείς πρέπει να διδαχθούμε», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου αλλά και στο «ιστορικό λάθος να ρίξει το 1965 με αποστασία την κυβέρνηση».