Πονοκέφαλο και ανησυχία προκαλούν στην ελληνική κυβέρνηση οι εξελίξεις με το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ χαμηλώνει ο πήχης των κυβερνητικών προσδοκιών για το χρόνο επίτευξης της συνολικής συμφωνίας, αλλά και για το περιεχόμενό της.


Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απαιτεί Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από τους θεσμούς (άρα και από το ΔΝΤ) κάτι που δεν προβλέπεται να υπάρξει ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου καθώς το Ταμείο επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών.


«Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου»: αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup, είτε στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Συμπερασματικώς, «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.


Για την ελληνική κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς το θετικό αφήγημα που χρησιμοποιούσε ο κ. Τσίπρας, ότι με τη λήξη της αξιολόγησης το χρέος της χώρας θα κριθεί βιώσιμο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνέχεια θα μπορέσει να βγει στις αγορές, μεταφέρεται για το φθινόπωρο, το νωρίτερο, και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Οπως είναι η κατάσταση τώρα, η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup, 15 Ιουνίου, μπορεί μόνο να περιμένει την εκταμίευση της δόσης, πάνω από 7 δισ. ευρώ, αλλά όχι τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Handelsblatt: Ερχεται πολιτική ήττα για τον Τσίπρα

«Επειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει ''βαριές'' αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η Αθήνα επιμένει για την ελάφρυνση χρέους», το οποίο αναφέρεται στην ενημέρωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ