Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζει και να προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόνο λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δραματικού Eurogroup όπου ΔΝΤ και Γερμανική κυβέρνηση δεν κατάφεραν να βρουν τυπικά κανένα σημείο προσέγγισης σε ότι αφορά το θέμα του χρέους ενώ οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε παρασκηνιακή διαπραγμάτευση κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στον Β.Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν προκειμένου η τελική απόφαση να μεταφερθεί μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Μια τέτοια εξέλιξη πάντως αναμένεται να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης καθώς την συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται να συντάσσεται με το Tαμείο δεδομένου ότι αυτό είναι ο βασικός μοχλός πίεσης προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.
Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ότι αυτόματα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άλλες διαδικασίες για την αντικατάσταση του ταμείου από τον ESM, διαδικασίες που θα είναι χρονοβόρες και πολύπλοκε καθώς η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ θα προσπαθήσει να ακυρώσει και το πακέτο των ψηφισμένων μέτρων για το 2019 και 2020.
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα τόνισε ότι «eφόσον δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η ΕΚΤ, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα είναι πλέον αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση των όσων έχουν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015, θα πρέπει να προχωρήσουν στη βάση των δικών τους κανόνων, αλλά και των κανόνων που περιγράφει η Συμφωνία σε όλα όσα απαιτούνται. Είτε αυτό αφορά την ολοκλήρωση των εναπομεινασών αξιολογήσεων, είτε αυτό αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που, όμως, αποτελεί μια εντελώς διαφορετική συζήτηση.¨»
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται να βιάζεται ακόμα και γι αυτό σενάριο καθώς οποιαδήποτε εξέλιξη που δεν είναι προγραμματισμένη μπορεί να βάλει την Ελληνική οικονομία σε μια νέα περιπέτεια . «Εφόσον δεν καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ,-είπε ο Δημ. Τζανακόπουλος- αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι δηλαδή να μετατεθεί ο χρόνος της απόφασης για αργότερα. Και από εκεί και πέρα, να συνεννοηθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πώς θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα».