Ένα ολόκληρο παρασκήνιο που αφορούσε το θέμα του χρέους και τη λύση η οποία θα δινόταν χθες, φαίνεται ότι είχε στηθεί ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τον εκπρόσωπο του Ταμείου, μιλούσε για κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και την παραπομπή του θέματος του χρέους μέσα στο καλοκαίρι. Ο Πολ Τόμσεν προς έκπληξη όλων και αντίθετα με όσα έχει δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε να τη συζητά, αφήνοντας άναυδους του παρευρισκόμενους.

Αμέσως παρενέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι η πρόταση της γερμανικής πλευράς μόνο καθαρή δεν ήταν, καθώς παρέπεμπε το ζήτημα του χρέους σε απώτερο χρόνο, προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν αμέσως οι υπουργοί Γαλλίας και Ιταλίας. Οι δύο υπουργοί συντάχθηκαν στο πλευρό του Έλληνα ομολόγου τους, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελούσε βάση προς συζήτηση.

Σε εκείνο το σημείο η διαδικασία διεκόπη καθώς ο Πολ Τόμσεν είπε ότι θα πρέπει να ενημερώσει την προϊσταμένη του Κρ. Λαγκάρντ. Η εντύπωση που έμεινε στους παρευρισκομένους ήταν ότι ανάμεσα σε Σόιμπλε και Τόμσεν υπήρχε συνεννόηση κάτω από το τραπέζι για να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο πρώτος, κινώντας υποχωρήσεις.

Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ότι αν η ελληνική πλευρά αποδεχόταν τη σχετική πρόταση, το πιθανότερο είναι ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα την απέρριπτε, καθώς μέσα σε αυτήν δεν υπήρχε σαφής αναφορά σε νούμερα και χρονοδιαγράμματα. Άρα η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή ή να παραπεμφθεί για το φθινόπωρο, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.