Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το επόµενο κρίσιµο και ιδιαίτερης πολιτικής σηµασίας ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», εκεί θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραµµα του κόµµατός του για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της νέας επιχειρηµατικότητας, που θεωρεί «κλειδί» για την ανάκαµψη της οικονοµίας και τη δηµιουργία θέσεων εργασίας.

Η πεποίθησή του είναι ότι η Ελλάδα µπορεί να µετατραπεί σε «περιφερειακό κέντρο των µεγάλων πολυεθνικών εταιρειών».  Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναλαµβάνει τη δέσµευση πως, ως πρωθυπουργός, θα προχωρήσει ένα εµπροσθοβαρές πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων, που θα εξειδικεύσει στη ∆ΕΘ. Ο φιλόδοξος στόχος του είναι για επενδύσεις 100 δισ. σε πέντε χρόνια, που θα δηµιουργήσουν πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας. Σήµερα υπάρχει µεγάλο επενδυτικό κενό.

Οι επενδύσεις αποτελούν περίπου το 10% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός µέσος όρος είναι στο 20%. «Ο µόνος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το έλλειµµα και η ελληνική οικονοµία να ξαναµπεί σε τροχιά ανάπτυξης είναι να µπορέσει να προσελκύσει σηµαντικές ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.∆. στη συνάντηση που είχε την περασµένη Τρίτη µε τον πρέσβη της Ολλανδίας, Caspar Veldkamp, τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελληνο-Ολλανδικής Ενωσης Εµπορίου και Βιοµηχανίας και εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων του Orange Grove. 

«Η Ν.∆. είναι το κόµµα το οποίο πιστεύει στην επιχειρηµατικότητα», τόνισε. «Πιστεύει στην ελεύθερη λειτουργία της οικονοµίας. Στο ότι το κράτος πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο ελεγκτικό του ρόλο. Η Ν.∆. πιστεύει σε ένα σωστό πλαίσιο κινήτρων, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηµατική δραστηριότητα. Το σχέδιό µας για επενδύσεις στηρίζεται ακριβώς σε αυτήν τη λογική, σε αυτήν τη φιλοσοφία». Το πρόγραµµα της Ν.∆., µεταξύ άλλων, περιλαµβάνει ένα πλαίσιο λελογισµένων -βάσει των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτωνφορολογικών κινήτρων, αλλά και κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που ορθώνουν εµπόδια. Προσωπική δέσµευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η µείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 29% σε 20% εντός δύο ετών.