Σχέδιο ανατροπής του κλίµατος µέσω της προσέγγισης συγκεκριµένων κοινωνικών οµάδων έχει θέσει σε εφαρµογή η κυβέρνηση, προκειµένου να αντιστρέψει το κλίµα που υπάρχει στην κοινωνία εις βάρος της µετά την ψήφιση του νέου πακέτου µέτρων. Ετσι, στρέφει την προσοχή της στους δεκαεπτάρηδες, θεωρώντας ότι από αυτή τη µεγάλη δεξαµενή νέων ψηφοφόρων µπορεί να αντλήσει ένα ποσοστό, το οποίο θα τη βοηθήσει να µειώσει τη δηµοσκοπική διαφορά της από τη Ν.∆., όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Και αυτό γιατί τα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η κατάσταση µπορεί να αλλάξει µε σωστές κινήσεις, καθώς η Ν.∆. δεν δηµιουργεί στον κόσµο την προσδοκία που είχε δηµιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, µιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν µπορεί να έχει διαφορετικό αφήγηµα από αυτό που έχει σήµερα η κυβέρνηση. Ερµηνεύουν µάλιστα τα υψηλά ποσοστά της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ως µια «φωτογραφία της στιγµής», η οποία απεικονίζει την κοινωνία πριν από το κλείσιµο της αξιολόγησης και από τα όσα θετικά θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα συµβούν από τον Μάιο και µετά. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει µια φυσιολογική κόπωση στο εκλογικό σώµα, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει πώς µπορεί να εκδηλωθεί. Ετσι, έχουν αποφασίσει να κινηθούν στοχευµένα, προκειµένου να προσεγγίσουν κοινωνικές οµάδες οι οποίες θα µπορούσαν το αµέσως επόµενο διάστηµα να αλλάξουν το κλίµα στη χώρα.  

ΠΑΙΔΕΙΑ

 Η «στοχοποίηση» των νέων ψηφοφόρων, όπως επίσης των ανέργων, των αγροτών, των δηµοσίων υπαλλήλων και των ευπαθών οµάδων, εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου, προκειµένου να ανεβάσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήµερα η διαφορά από τη Ν.∆. κυµαίνεται από 10 έως και 14 µονάδες. Η ρύθµιση για την Παιδεία, σύµφωνα µε την οποία οι µαθητές θα µπαίνουν στα πανεπιστήµια χωρίς εξετάσεις και άρα χωρίς φροντιστήρια, είναι ένα µεγάλο δώρο τόσο στους εφήβους όσο και στις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν θα περνάνε το στρες των εξετάσεων, ενώ παράλληλα οι γονείς θα κάνουν οικονοµία περίπου 20.000 ευρώ για τα δύο χρόνια που η πλειονότητα των µαθητών κάνει φροντιστήριο, είναι ένα µεγάλο δέλεαρ και ακόµα µεγαλύτερη πρόκληση για τον οικογενειακό προϋπολογισµό. Ετσι, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ένα µεγάλο κοµµάτι των µαθητών θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι γονείς µπορεί να ξεπεράσουν τις ανύπαρκτες πλέον ιδεολογικές γραµµές, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχει και δεύτερο παιδί. Η µεγαλύτερη δεξαµενή ψηφοφόρων είναι αντικειµενικά οι άνεργοι, καθώς πολλοί από αυτούς αντιµετωπίζουν θέµα επιβίωσης, δεδοµένου ότι σε πολλές οικογένειες υπάρχουν δύο και τρεις άνθρωποι που δεν εργάζονται. Ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι αµέσως µετά το κλείσιµο της συµφωνίας πολλά ξένα funds, τα οποία περιµένουν στην εξώπορτα της χώρας, θα ξεκινήσουν να επενδύουν και να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι πολλές θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός πήγε για δεύτερη φορά στην Κίνα, καθώς η µεγάλη αυτή οικονοµική δύναµη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα µας. Ακόµα, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη για το Ελληνικό όταν διαπίστωσε ότι οι ενέργειες της υπουργού Πολιτισµού µπορούσαν να καθυστερήσουν και άλλο τις εργασίες.  

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

 Παράλληλα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν ιδιαίτερη έµφαση στην επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων, καθώς θεωρούν ότι από το φθινόπωρο του 2018 θα ξεκινήσει να υπάρχει και πάλι µια κανονικότητα στην εργασιακή αγορά, άρα ένας µεγάλος αριθµός εργαζοµένων θα έχει ασφάλεια, καθώς κι όλα τα εργασιακά δικαιώµατα. Μια άλλη οµάδα ψηφοφόρων, µε τους οποίους µάλιστα είχε έντονα προβλήµατα στο παρελθόν η κυβέρνηση, είναι οι αγρότες. Οι ρυθµίσεις που φέρνει ωστόσο το πολυνοµοσχέδιο γι’ αυτούς αναµένεται να αλλάξουν το κλίµα ριζικά. Ηδη οι βουλευτές της επαρχίας του κυβερνώντος κόµµατος δέχονται τα θετικά σχόλια των αγροτών από τη µείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά φάρµακα και τις ζωοτροφές, καθώς επισηµαίνουν ότι έτσι µειώνουν τα έξοδά τους στο µισό. Ακόµα, οι αγρότες θα µπουν στην επιδότηση ενοικίου, ενώ το χαµηλό αφορολόγητο δεν αναµένεται να πλήξει τους µικρούς και µεσαίους αγρότες. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε και ένα «δωράκι» στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αφού τους έδωσε το δικαίωµα να νοµιµοποιήσουν εκχερσωµένες δασικές εκτάσεις µόνο µε µια προσωπική δήλωση και ένα µικρό πρόστιµο. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η πλειονότητα των δηµοσίων υπαλλήλων εµφανίζεται να είναι απέναντι στην πολιτική Μητσοτάκη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.∆. δεν έχει κρύψει τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει στον χώρο αυτόν. Θυµίζουν, µάλιστα, ότι η πρόσφατη τοποθέτησή του για τους εργαζοµένους στους ΟΤΑ ξύπνησε µνήµες από την εποχή της διακυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου, όταν οι εργαζόµενοι στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση ζούσαν µε το άγχος της απόλυσης. Οπως επισηµαίνουν, πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από αυτή την ιστορία βρίσκονται οι εκπρόσωποι των «δεξιών» δήµων, οι οποίοι θέλουν να προσλάβουν καινούργιους υπαλλήλους, ανοίγοντας έτσι την εκλογική πίτα για τη Ν.∆.  

Μεσαία τάξη

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς οµάδες, τα πράγµατα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς εξαρχής η κυβέρνηση είχε φέρει µια σειρά από ευεργετικές ρυθµίσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Τα επιδόµατα που τους δόθηκαν, καθώς και το θέµα της ασφάλισης έχουν δηµιουργήσει ένα καλό κοινωνικό «µαξιλάρι», από το οποίο η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι θα έχει µεγάλες απώλειες. Προβληµατισµός υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά µε τον χειρισµό της µεσαίας τάξης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από όλους από τα τρία Μνηµόνια και τη σκληρή φορολόγηση και εµφανίζεται να είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίµου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι µικροεπιχειρηµατίες και γενικότερα οι άνθρωποι της αγοράς είναι απογοητευµένοι και σε µεγάλο βαθµό εξοργισµένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καθώς µέχρι σήµερα δεν έχουν δει καµία από τις υποσχέσεις που τους αφορούν να γίνεται πράξη, ενώ, αντίθετα, αυτοί έχουν επωµιστεί ένα µεγάλο οικονοµικό πακέτο. Ετσι, η κυβέρνηση προσδοκά ότι µε τη µείωση της φορολογίας των µικροεπιχειρήσεων, αλλά και µε τις νέες ρυθµίσεις που έρχονται για τα ασφαλιστικά ταµεία και την Εφορία το κλίµα θα αλλάξει, έστω και λίγο. Ακόµα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι αν, εκτός από τη δόση των 7 δισ., πάρουν και άλλα 3,5 δισ., τα οποία θα δοθούν στις υποχρεώσεις που έχει το κράτος έναντι των πολιτών, τότε ίσως ξεκινήσει η αντιστροφή του κλίµατος.