Με λιτή, αλλά αυστηρή, διπλωματική γλώσσα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε τη σημερινή τουρκική προκλητικότητα στο Αγαθονήσι, επισημαίνοντας σε αυτήν δύο σημεία:

Πρώτον, ότι αυτή έγινε μόλις 48 ώρες μετά τη συνάντηση κορυφής στο Πεκίνο, του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και δεύτερον, ότι η σημερινή προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, πραγματοποιήθηκε λίγο μόλις καιρό μετά την πρόσφατη δήλωση Τούρκου υπουργού, ότι το Αγαθονήσι είναι δήθεν τουρκικό έδαφος. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι απαιτείται σοβαρότητα και επαγρύπνηση.

Η δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου έχει ως ακολούθως: «Σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την “επιτυχή” - όπως την χαρακτήρισαν - συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αφού παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, προσέγγισαν τις ακτές στο Αγαθονήσι. Η πραγματικότητα ήρθε να παγώσει τα χαμόγελα της αφέλειας. Η τουρκική αυτή ενέργεια προστίθεται στην πρόσφατη δήλωση του Υπουργού των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας ότι το Αγαθονήσι, ένα ελληνικό κατοικημένο νησί, είναι δήθεν τουρκικό έδαφος. Απαιτείται σοβαρότητα και επαγρύπνηση».